Smetanové rizoto s šafránem a kukuřicí
1 šálek rýže arborio
3 šálky zeleninového vývaru nebo vody
1 smetana na šlehání
1 malá cibule
šafrán (celé balení, tedy asi 0,12g)
sůl
½ plechovky kukuřice
100g kvalitní šunky
2PL oleje
3 šálky zeleninového vývaru nebo vody
1 smetana na šlehání
1 malá cibule
šafrán (celé balení, tedy asi 0,12g)
sůl
½ plechovky kukuřice
100g kvalitní šunky
2PL oleje
Na oleji zesklovatíme nadrobno sekanou cibulku,
přidáme rýži, šafrán, zarestujeme a zalijeme vývarem tak, aby byla rýže jen
lehce ponořená. Dusíme za občasného míchání a dolévání vývarem či horkou vodou
do změknutí a vyvaření tekutiny. Trvá to asi 10-15min.
Poté vmícháme kukuřici, pokrájenou šunku a
zalijeme smetanou. Opět chvíli povaříme, cca 5min, abychom získali krémovou
konzistenci. Dochutíme solí, pokud je třeba.
* Rizoto se podává na plytkém talíři a skoro „teče“, pokud tuto úpravu nepreferujete (jako já, když vařím dětem), nechte rizoto pod poklicí odpočinout. Vznikne lepivá hmota, kterou můžete dle fantazie a formiček tvarovat.
* Rizoto se podává na plytkém talíři a skoro „teče“, pokud tuto úpravu nepreferujete (jako já, když vařím dětem), nechte rizoto pod poklicí odpočinout. Vznikne lepivá hmota, kterou můžete dle fantazie a formiček tvarovat.