čtvrtek 18. února 2016

Smetanové rizoto s šafránem a kukuřicí



Tohoto rizota, které je trochu atypické díky smetaně, určitě nesníte „jako šafránu“.

1 šálek rýže arborio
3 šálky zeleninového vývaru nebo vody
1 smetana na šlehání
1 malá cibule
šafrán (celé balení, tedy asi 0,12g)
sůl
½ plechovky kukuřice
100g kvalitní šunky
2PL oleje

Na oleji zesklovatíme nadrobno sekanou cibulku, přidáme rýži, šafrán, zarestujeme a zalijeme vývarem tak, aby byla rýže jen lehce ponořená. Dusíme za občasného míchání a dolévání vývarem či horkou vodou do změknutí a vyvaření tekutiny. Trvá to asi 10-15min.
Poté vmícháme kukuřici, pokrájenou šunku a zalijeme smetanou. Opět chvíli povaříme, cca 5min, abychom získali krémovou konzistenci. Dochutíme solí, pokud je třeba.
*         Rizoto se podává na plytkém talíři a skoro „teče“, pokud tuto úpravu nepreferujete (jako já, když vařím dětem), nechte rizoto pod poklicí odpočinout. Vznikne lepivá hmota, kterou můžete dle fantazie a formiček tvarovat.