pátek 19. února 2016

DOMÁCÍ PLNĚNÉ ROHLÍKY



            Zítra je popeleční středa, tak si ještě naposledy před půstem dopřejeme.

16ks
čas: cca 2 hodiny

500g mouky (dělám 300g špaldové+200g bílé hladké)
1 kostka droždí
250ml vlažné vody
10g soli
5g cukru

cca 200g kvalitní šunky
cca 200g sýra (dnes eidam)
1PL bílého sezamu
50g másla (nemusí být)


Mouku nasypeme do mísy a uděláme v ní důlek. Do něj nalijeme trochu vody, přidáme cukr a rozdrobíme droždí. Necháme kvásek pracovat asi 10-15min. Poté přimícháme zbytek surovin (sůl, vodu) a vypracujeme tužší těsto, které dáme kynout do tepla na 30-40min.
Těsto rozdělíme na 2 díly, každý rozválíme do kruhu a nakrájíme na 8 trojúhelníků. Poklademe šunkou a sýrem, stočíme, postříkáme vodou, posypeme sezamem a necháme ještě 20min kynout na plechu s pečícím papírem.
Mezitím si rozpálíme troubu na 250st a vložíme do ní kastrůlek s vodou. Rohlíky pečeme 10min, před koncem můžeme troubu odvětrat. 
Pokud chcete rohlíčky extra lesklé a chutné, potřete je ještě horké rozpuštěným máslem.
Plnit můžete podle vlastní fantazie.