Dýňové rizoto s nivou a hruškami
Sladká chuť dýně a hrušek se skvěle hodí k chuťově výrazné nivě. Krémové rizoto podle mého gusta.
2 porce
60min
100g rýže arborio
200g máslové dýně
50g cibule
50g hrušek (odpovídá ½ hrušky)+na
ozdobu
50g nivy+na ozdobu
1PL oleje
1PL másla
cca 1l vývaru
špetka růžové soli
hrst opražených plátků
mandlí na ozdobu
Nejprve
si připravíme dýňové pyré. Dýni oloupeme, nakrájíme na kostky a uvaříme v osolené
vodě doměkka. Trvá to 15-20min. Vodu slijeme a dýni rozmixujeme na hladké pyré.
V hrnci
rozpustíme máslo spolu s olejem, přidáme cibuli nakrájenou najemno a
necháme ji zesklovatět. Přisypeme rýži a chvíli ji restujeme. Zalijeme vývarem
tak, aby byla sotva ponořená. Rýži vaříme za stálého míchání a postupného
dolévání vývaru, dokud není měkká, tedy asi 20min. Vývar necháme odpařit a
přidáme dýňové pyré a strouhanou nivu.
Jakmile je sýr rozpuštěný, rizoto
odstavíme a lehce vmícháme oloupanou a na kostičky nakrájenou hrušku.
Na
talíři zdobíme kousky hrušky, nivy a mandlemi.