středa 24. února 2016

Dýňové rizoto s nivou a hruškami



             Sladká chuť dýně a hrušek se skvěle hodí k chuťově výrazné nivě. Krémové rizoto podle mého gusta.

2 porce
60min

100g rýže arborio
200g máslové dýně
50g cibule
50g hrušek (odpovídá ½ hrušky)+na ozdobu
50g nivy+na ozdobu
1PL oleje
1PL másla
cca 1l vývaru
špetka růžové soli
hrst opražených plátků mandlí na ozdobu

Nejprve si připravíme dýňové pyré. Dýni oloupeme, nakrájíme na kostky a uvaříme v osolené vodě doměkka. Trvá to 15-20min. Vodu slijeme a dýni rozmixujeme na hladké pyré.
V hrnci rozpustíme máslo spolu s olejem, přidáme cibuli nakrájenou najemno a necháme ji zesklovatět. Přisypeme rýži a chvíli ji restujeme. Zalijeme vývarem tak, aby byla sotva ponořená. Rýži vaříme za stálého míchání a postupného dolévání vývaru, dokud není měkká, tedy asi 20min. Vývar necháme odpařit a přidáme dýňové pyré a strouhanou nivu.
Jakmile je sýr rozpuštěný, rizoto odstavíme a lehce vmícháme oloupanou a na kostičky nakrájenou hrušku.
Na talíři zdobíme kousky hrušky, nivy a mandlemi.