úterý 23. února 2016

Hovězí guláš



Můj táta mi jednou řekl, že tajemství dobrého guláše je ve stejném poměru masa a cibule. Této rady se držím a vždy se povede.

 4 porce
3 hod

600g hovězího masa (použila jsem kýtu, ale klidně dejte hovězí přední, popř. kližku)
3 velké cibule
1PL uzené mleté papriky
1PL sladké mleté papriky
½ PL růžové soli
½ PL sušeného česneku
špetka pepře
3 bobkové listy
3PL oleje
cca 1,5l vody

Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a na oleji necháme zesklovatět. Maso očistíme, nakrájíme na kostky a okořeníme solí, pepřem a sladkou paprikou (pořádně promneme, aby koření maso obalilo). Přidáme do hrnce a necháme zatáhnout. Zalijeme horkou vodou, aby bylo maso ponořené, a přisypeme zbytek koření. Dusíme pozvolna 2,5 hodiny (během této doby kontrolujeme množství tekutiny a případně doléváme).
Jakmile je maso měkké, vyjmeme bobkové listy, zvýšíme teplotu a zredukujeme omáčku do požadované hustoty (trvá to asi 20-30min). Podáváme s tím, co máme rádi.