pondělí 22. února 2016

Hovězí vývar s celestýnskými nudlemi



Nejlepší vývar je z kostí. Ty jsem ale nesehnala, tak jsem použila směs na polévku, která obsahovala půlku kostí s morkem a půlku hovězího předního.

 4 porce
3hod a více

2kg polévkové směsi (hovězí kosti a maso)
2 velké mrkve
2 petržele
1 cibule
4 stroužky česneku
hrst strouhaného celeru
hrst zelené petrželky
 3 bobkové listy
10 kuliček nového koření
15 kuliček celého pepře
sůl

hrnek mléka
100g hladké špaldové mouky
1 vejce
2KL oregana
sůl
olej

Kosti spolu s neoloupanou cibulí a česnekem pokapeme olejem a opečeme dozlatova v troubě při 200st asi 20min.
Do hrnce vložíme opečené kosti, cibuli, česnek, maso, zalijeme 1,5l studené vody, přisypeme koření a vaříme pozvolna 2 hodiny. Voda nesmí bublat, jinak se vývar zakalí. Dle potřeby odebíráme vzniklou pěnu.
Poté do hrnce přidáme 1 mrkev, 1 petržel, zelenou petrželku a celer a vaříme ještě asi hodinu.
Scedíme, maso nakrájíme na kousky, vrátíme do polévky a polévku osolíme.
Novou mrkev a petržel nakrájíme na tenké proužky a uvaříme v polévce naskus.
V mléce rozšleháme vejce, sůl a bylinku. Přisypáváme mouku, až vytvoříme hladké těstíčko. Smažíme na oleji „palačinky“, které po vychladnutí krájíme na tenké nudličky (nebo je stočíme a po zchladnutí krájíme kolečka).