Losos na másle a citronu, špenát,
gratinované brambory
V jednom
pořadu o vaření říkali, že při kombinaci toho, co roste nebo běhá nad zemí a
toho co roste nebo plave pod povrchem, nikdy neuděláte chybu. Takže kombinace
lososa a špenátu je trefa do černého.
4 porce
60min
4 porce
filetu lososa
1 citron
růžová sůl
2PL másla
nebo 1PL ghí
400g
řezaného mraženého špenátu
3 stroužky
česneku
8 velkých
brambor
1 smetana
na šlehání
1Kl
mletého rozmarýnu
Brambory oloupeme, nastrouháme na
tenké plátky a okořeníme solí a rozmarýnem. Naskládáme do máslem vymazané
zapékací misky a zalijeme smetanou. Pečeme při 180 stupních dozlatova asi
40min.
Povolený špenát osmahneme na trošce
másla, osolíme, přidáme prolisovaný česnek a dusíme, než se odpaří přebytečná
voda.
Filety z lososa pokapeme citronem,
jen lehce osolíme a opečeme na másle z každé strany asi 3-4min.