sobota 20. února 2016

Losos na másle a citronu, špenát, 

gratinované brambory



             V jednom pořadu o vaření říkali, že při kombinaci toho, co roste nebo běhá nad zemí a toho co roste nebo plave pod povrchem, nikdy neuděláte chybu. Takže kombinace lososa a špenátu je trefa do černého.
4 porce
60min

4 porce filetu lososa
1 citron
růžová sůl
2PL másla nebo 1PL ghí
400g řezaného mraženého špenátu
3 stroužky česneku
8 velkých brambor
1 smetana na šlehání
1Kl mletého rozmarýnu

            Brambory oloupeme, nastrouháme na tenké plátky a okořeníme solí a rozmarýnem. Naskládáme do máslem vymazané zapékací misky a zalijeme smetanou. Pečeme při 180 stupních dozlatova asi 40min.
            Povolený špenát osmahneme na trošce másla, osolíme, přidáme prolisovaný česnek a dusíme, než se odpaří přebytečná voda.
            Filety z lososa pokapeme citronem, jen lehce osolíme a opečeme na másle z každé strany asi 3-4min.