sobota 20. února 2016

Pomalé hovězí s hráškovým pyré



                 Hovězí moc často nedělám, protože se dlouho připravuje, aby bylo měkké, ale když už se do něj pustím, mlaskáme si všichni. Je to naše asi nejoblíbenější červené maso.

3 porce
3 hodiny

500g hovězího předního
1 velká cibule
sůl
mletá paprika
pepř
sušený česnek
500g mraženého hrášku
200ml mléka či sladké smetany
1PL másla
2PL oleje

            Maso očistíme a nakrájíme na kostky, ze všech stran osolíme, lehce opepříme, vydatně opaprikujeme a promneme, aby se koření „vsáklo“. V rendlíku na oleji orestujeme nadrobno pokrájenou cibuli, přidáme maso a necháme ho zatáhnout, poté podlijeme trochou vroucí vody a dusíme pod pokličkou cca 2-2,5 hodiny za občasného dolévání tekutiny doměkka. Nakonec necháme bez pokličky zredukovat šťávu.
            Hrášek uvaříme v osolené vodě doměkka, scedíme, přiléváme po částech horké mléko a mixujeme do požadované konzistence. Nakonec vmícháme máslo, osolíme a podle chuti očesnekujeme (používám sušený česnek, protože čerstvý je dost aromatický, kdo s tím nemá problém, může dát 1 stroužek prolisovaného čerstvého).