čtvrtek 18. února 2016

Losos se šalvějí a bylinkovým máslem, 

tagliatelle v parmazánové omáčce



        Podle muže prý zatím naše nejlepší úprava lososa.

4 porce
50min

1 celý losos
125g másla
2PL sušené šalvěje
1KL sušené bazalky
1KL mletého rozmarýnu
1KL sušeného drceného česneku
1 citron
růžová sůl
400g těstovin tagliatelle (použla jsem s medvědím česnekem)
250ml smetany ke šlehání
100g parmazánu

Lososa umyjeme, osušíme, kůži nařízneme. Řádně osolíme ze všech stran, posypeme cca 1PL šalvěje zevnitř i zvenku, poklademe měsíčky citronu a dáme na pečícím papíru do trouby. Při 200 stupních pečeme asi 35min. Před dopečením, cca 10min, vyjmeme citron a vložíme kolečka domácího bylinkového másla.
To připravíme následujícím postupem. Polovinu změklého másla utřeme s 1PL šalvěje, mletým rozmarýnem a bazalkou, přidáme podrcený sušený česnek, vložíme do potravinářské folie, zarolujeme a necháme v lednici (nebo pokud nemáte čas v mrazáku) ztuhnout.
Mezitím, co se losos peče, si připravíme omáčku na těstoviny. Na pánvi s nepřilnavým povrchem necháme ve smetaně rozpustit nastrouhaný parmazán a nakonec vmícháme uvařené těstoviny.