Losos se šalvějí a bylinkovým máslem,
tagliatelle v parmazánové omáčce
Podle muže prý zatím naše nejlepší úprava lososa.
4 porce
50min
1 celý losos
125g másla
2PL sušené šalvěje
1KL sušené bazalky
1KL mletého rozmarýnu
1KL sušeného drceného česneku
1 citron
růžová sůl
400g těstovin tagliatelle (použla jsem s medvědím česnekem)
250ml smetany ke šlehání
100g parmazánu
Lososa umyjeme, osušíme, kůži nařízneme. Řádně osolíme ze
všech stran, posypeme cca 1PL šalvěje zevnitř i zvenku, poklademe měsíčky
citronu a dáme na pečícím papíru do trouby.
Při 200 stupních pečeme asi 35min. Před dopečením, cca 10min, vyjmeme citron a
vložíme kolečka domácího bylinkového másla.
To připravíme následujícím postupem. Polovinu změklého
másla utřeme s 1PL šalvěje, mletým rozmarýnem a bazalkou, přidáme podrcený
sušený česnek, vložíme do potravinářské folie, zarolujeme a necháme v lednici
(nebo pokud nemáte čas v mrazáku) ztuhnout.
Mezitím, co se losos peče, si připravíme omáčku na
těstoviny. Na pánvi s nepřilnavým povrchem necháme ve smetaně rozpustit nastrouhaný
parmazán a nakonec vmícháme uvařené těstoviny.