čtvrtek 18. února 2016

Pohankový nákyp s bramborovo-batátovými šťouchačkami



          Pohanka na způsob sekané Vás jistě mile překvapí a díky obsaženému rutinu udělá dobře Vašim cévám.

6 porcí
60min

1 hrnek pohanky
1/2 hrnku červené čočky
2 velké mrkve
1 cibule
5 stroužků česneku
3 vejce
4 hrnky vody nebo vývaru
2 PL majoránky
1PL uzené mleté papriky
drcený kmín
sůl
2PL oleje+na vymazání pekáčku
2 velké batáty
5 velkých brambor
70g másla

Pohanku a čočku uvaříme ve vývaru nebo vodě doměkka a necháme vychladnout. Na oleji zpěníme nadrobno pokrájenou cibuli, česnek, nastrouhanou mrkev a uzenou papriku. Směs přidáme spolu s rozšlehanými vejci k pohance s čočkou a okořeníme majoránkou, kmínem a solí. Vznikne lepivá hmota, kterou navrstvíme do vymazaného pekáčku. Zapečeme při 180 stupních 30-40min. Před krájením necháme odpočinout.
Podáváme např. se šťouchanicí. Tu připravíme uvařením brambor a batátů a poté jejich rozmačkáním s máslem.