středa 17. února 2016

Lososové lívance s koprovým dipem




          Už nějakou dobu vlastním žitný kvásek. Sladké kváskové lívance už jsme zkoušeli, a tak jsem chtěla zkusit slanou variantu. Inspirací mi byla i valentýnská večeře, kde se podávalo něco podobného. Trochu jsem zapátrala v receptech na pečeme.cz a nakonec si upatlala svoje vlastní těsto. Než jsem stačila dosmažit obědovou várku, měl v sobě prďolka už 2 kousky.


Cca 24ks
30min+odležení těsta

2PL (90g ) kvásku
300ml podmáslí
200g špaldové mouky
150g brambor vařených lisovaných
2PL chia
2 vejce
špetička růžové soli (losos je sám o sobě dost slaný)
200g uzeného lososa

200g zakysané smetany
2 hrsti čerstvého kopru
1KL citronové šťávy
špetka růžové soli

Všechno, kromě lososa, vajec a soli smícháme dohromady. Mísu s těstíčkem zabalíme do sáčku nebo fólie a dáme do lednice odpočívat přes noc. Druhý den vmícháme rozšlehaná vejce se solí a nadrobno krájeného lososa a necháme hodinu na lince kynout. Smažíme lívance na malém množství oleje nebo ghí.
Zakysanku ochutíme sekaným koprem, citronovou šťávou a solí a podáváme k lívancům.