Lososové lívance s koprovým dipem
Už
nějakou dobu vlastním žitný kvásek. Sladké kváskové lívance už jsme zkoušeli, a
tak jsem chtěla zkusit slanou variantu. Inspirací mi byla i valentýnská večeře,
kde se podávalo něco podobného. Trochu jsem zapátrala v receptech na
pečeme.cz a nakonec si upatlala svoje vlastní těsto. Než
jsem stačila dosmažit obědovou várku, měl v sobě prďolka už 2 kousky.
Cca 24ks
30min+odležení těsta
2PL (90g ) kvásku
300ml podmáslí
200g špaldové mouky
150g brambor vařených lisovaných
2PL chia
2 vejce
špetička růžové soli (losos je sám o sobě dost slaný)
200g uzeného lososa
200g zakysané smetany
2 hrsti čerstvého kopru
1KL citronové šťávy
špetka růžové soli
Všechno, kromě lososa, vajec a
soli smícháme dohromady. Mísu s těstíčkem zabalíme do sáčku nebo fólie a
dáme do lednice odpočívat přes noc. Druhý den vmícháme rozšlehaná vejce se solí
a nadrobno krájeného lososa a necháme hodinu na lince kynout. Smažíme lívance
na malém množství oleje nebo ghí.
Zakysanku ochutíme sekaným
koprem, citronovou šťávou a solí a podáváme k lívancům.