středa 17. února 2016

Růžový dort nejen pro zamilované




         Valentýna neslavíme, ale jelikož letos připadá na neděli a my v neděli mlsáme, rozhodla jsem se udělat něco v tomto duchu. Už nějakou dobu používám téměř výhradně ke slazení ovoce a sirupy či slady a lákají mě raw dobroty. Při tvorbě tohoto receptu jsem se inspirovala na rawmania.cz. Příprava dortíku není nijak složitá, jen je potřeba se obrnit trpělivostí než ztuhne. Trochu netradiční tuhnutí v mrazáku je bohužel nutností, pokud nechcete dort konzumovat lžičkou. Nicméně chuť a vědomí, že je tato sladká nedělní tečka i zdravá, Vám to vynahradí. 

Na formu 18cm: cca 8 porcí
Čas: 30min bez chlazení, mražení a přípravy dekorace

Korpus:
220g namočených datlí
220g jemně mletých ovesných vloček
1PL kakaa
½ šálku rozpuštěného kakaového másla (80g)

 Krém:
200g namočených kešu ořechů
250g malin
½ šálku rozpuštěného kakaového másla (80g)
2 zralé banány (220g)
Sirup dle chuti (nemusí být)

Zdobení:
Hrst malin
Plátky z jedné růže
1PL cukru krupice
1 bílek

V mixéru smícháme ingredience na korpus. Dortovou rozevírací formu si vysteleme pečícím papírem (dno i boky). Papír lépe přilne, pokud stěny potřete vodou nebo máslem. Lepivou hmotu rovnoměrně namačkáme na dno i stěny, pomáháme si mokrou lžící. Dáme chladit do lednice minimálně na hodinu (nejlépe přes noc).
Mezitím si připravíme krém umixováním všech ingrediencí. Sladkost si upravte podle sebe případným přidáním trošky sirupu (agáve, rýžový, kukuřičný apod., nepoužívejte chuťově výrazné sirupy jako např. javorový či datlový, změnily by výslednou chuť krému).
Krém navrstvíme na uležený korpus, uhladíme, ozdobíme malinami a opět necháme ztuhnout, tentokrát v mrazničce, aby se dal krájet (použijte namočený nůž).
Okvětní plátky růže omyjeme, osušíme, potřeme tenkou vrstvou bílku a posypeme cukrem přes sítko. Sušíme v sušičce cca 2 hod nebo u topení (trvá déle).
Dort ozdobíme plátky růží v cukru a před konzumací necháme chvíli povolit.