Růžový dort nejen pro zamilované
Valentýna neslavíme, ale
jelikož letos připadá na neděli a my v neděli mlsáme, rozhodla jsem se
udělat něco v tomto duchu. Už nějakou dobu používám téměř výhradně ke
slazení ovoce a sirupy či slady a lákají mě raw dobroty. Při tvorbě tohoto
receptu jsem se inspirovala na rawmania.cz. Příprava dortíku není nijak
složitá, jen je potřeba se obrnit trpělivostí než ztuhne. Trochu netradiční
tuhnutí v mrazáku je bohužel nutností, pokud nechcete dort konzumovat
lžičkou. Nicméně chuť a vědomí, že je tato sladká nedělní tečka i zdravá, Vám
to vynahradí.
Na formu 18cm: cca 8 porcí
Čas: 30min bez chlazení,
mražení a přípravy dekorace
Korpus:
220g namočených datlí
220g jemně mletých
ovesných vloček
1PL kakaa
½ šálku rozpuštěného kakaového
másla (80g)
Krém:
200g namočených kešu
ořechů
250g malin
½ šálku rozpuštěného
kakaového másla (80g)
2 zralé banány (220g)
Sirup dle chuti (nemusí
být)
Zdobení:
Hrst malin
Plátky z jedné růže
1PL cukru krupice
1 bílek
V mixéru
smícháme ingredience na korpus. Dortovou rozevírací formu si vysteleme pečícím
papírem (dno i boky). Papír lépe přilne, pokud stěny potřete vodou nebo máslem.
Lepivou hmotu rovnoměrně namačkáme na dno i stěny, pomáháme si mokrou lžící.
Dáme chladit do lednice minimálně na hodinu (nejlépe přes noc).
Mezitím
si připravíme krém umixováním všech ingrediencí. Sladkost si upravte podle sebe
případným přidáním trošky sirupu (agáve, rýžový, kukuřičný apod., nepoužívejte
chuťově výrazné sirupy jako např. javorový či datlový, změnily by výslednou
chuť krému).
Krém
navrstvíme na uležený korpus, uhladíme, ozdobíme malinami a opět necháme
ztuhnout, tentokrát v mrazničce, aby se dal krájet (použijte namočený
nůž).
Okvětní
plátky růže omyjeme, osušíme, potřeme tenkou vrstvou bílku a posypeme cukrem
přes sítko. Sušíme v sušičce cca 2 hod nebo u topení (trvá déle).
Dort
ozdobíme plátky růží v cukru a před konzumací necháme chvíli povolit.