Vepřo, knedlo, zelo trochu jinak
Typické české jídlo v odlehčené verzi. Nepoznáte rozdíl.
Bramborovo-kukuřičné
knedlíky
13 miniknedlíků:
5 brambor uvařených ve slupce
2 žloutky
3PL kukuřičné krupice
3PL špaldové celozrné mouky + na podsypání
sůl
Brambory oloupeme a nastrouháme najemno, smícháme se zbytkem surovin a vypracujeme na vále tužší těsto. Mokrýma rukama tvarujeme knedlíčky velikosti pinpongového míčku. Vaříme 30min na pařáčku.
*Těsto nenechávejte stát, řídne!
5 brambor uvařených ve slupce
2 žloutky
3PL kukuřičné krupice
3PL špaldové celozrné mouky + na podsypání
sůl
Brambory oloupeme a nastrouháme najemno, smícháme se zbytkem surovin a vypracujeme na vále tužší těsto. Mokrýma rukama tvarujeme knedlíčky velikosti pinpongového míčku. Vaříme 30min na pařáčku.
*Těsto nenechávejte stát, řídne!
Zelí z červené řepy
porce 4-6
čas 30min
3 velké červené řepy
1 velká cibule
3PL oleje
sůl
drcený kmín
mletý pepř
1PL octa nebo citronová šťáva
Syrovou řepu oloupeme, nastrouháme nahrubo. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Na oleji osmažíme dozlatova cibuli, přidáme řepu, okořeníme solí, pepřem a kmínem, podlijeme cca 150ml vody a za občasného míchání dusíme pod pokličkou do změknutí (cca 15min). Dochutíme octem/citronem a necháme odpařit přebytečnou vodu.
porce 4-6
čas 30min
3 velké červené řepy
1 velká cibule
3PL oleje
sůl
drcený kmín
mletý pepř
1PL octa nebo citronová šťáva
Syrovou řepu oloupeme, nastrouháme nahrubo. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Na oleji osmažíme dozlatova cibuli, přidáme řepu, okořeníme solí, pepřem a kmínem, podlijeme cca 150ml vody a za občasného míchání dusíme pod pokličkou do změknutí (cca 15min). Dochutíme octem/citronem a necháme odpařit přebytečnou vodu.
Vepřové plátky na česneku
3 porce:
3 plátky vepřové kýty
sůl
pepř
1PL drceného sušeného česneku
červená mletá paprika
2PL oleje
Maso umyjeme, osušíme, z obou stran zlehka osolíme, opepříme, opaprikujeme a hojně posypeme česnekem. Na oleji opečeme, aby se zatáhlo, podlijeme vodou a dusíme pod pokličkou cca 2-2,5 hod. Průběžne kontrolujeme množství tekutiny. Před koncem necháme maso očervenat a zredukujeme šťávu.
3 plátky vepřové kýty
sůl
pepř
1PL drceného sušeného česneku
červená mletá paprika
2PL oleje
Maso umyjeme, osušíme, z obou stran zlehka osolíme, opepříme, opaprikujeme a hojně posypeme česnekem. Na oleji opečeme, aby se zatáhlo, podlijeme vodou a dusíme pod pokličkou cca 2-2,5 hod. Průběžne kontrolujeme množství tekutiny. Před koncem necháme maso očervenat a zredukujeme šťávu.