čtvrtek 18. února 2016

Vepřo, knedlo, zelo trochu jinak



        Typické české jídlo v odlehčené verzi. Nepoznáte rozdíl.


Bramborovo-kukuřičné knedlíky

13 miniknedlíků:
5 brambor uvařených ve slupce
2 žloutky
3PL kukuřičné krupice
3PL špaldové celozrné mouky + na podsypání
sůl

       Brambory oloupeme a nastrouháme najemno, smícháme se zbytkem surovin a vypracujeme na vále tužší těsto. Mokrýma rukama tvarujeme knedlíčky velikosti pinpongového míčku. Vaříme 30min na pařáčku.
*Těsto nenechávejte stát, řídne!

Zelí z červené řepy

porce 4-6
čas 30min

3 velké červené řepy
1 velká cibule
3PL oleje
sůl
drcený kmín
mletý pepř
1PL octa nebo citronová šťáva

        Syrovou řepu oloupeme, nastrouháme nahrubo. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Na oleji osmažíme dozlatova cibuli, přidáme řepu, okořeníme solí, pepřem a kmínem, podlijeme cca 150ml vody a za občasného míchání dusíme pod pokličkou do změknutí (cca 15min). Dochutíme octem/citronem a necháme odpařit přebytečnou vodu.

Vepřové plátky na česneku

3 porce:
3 plátky vepřové kýty
sůl
pepř
1PL drceného sušeného česneku
červená mletá paprika
2PL oleje

         Maso umyjeme, osušíme, z obou stran zlehka osolíme, opepříme, opaprikujeme a hojně posypeme česnekem. Na oleji opečeme, aby se zatáhlo, podlijeme vodou a dusíme pod pokličkou cca 2-2,5 hod. Průběžne kontrolujeme množství tekutiny. Před koncem necháme maso očervenat a zredukujeme šťávu.