Zeleninová rajská s plněnou paprikou
a polentovým knedlíkem
Další klasika v odlehčené verzi. U našeho juniora velmi oblíbená.
Na cca 1,5l omáčky:
1 petržel
2 mrkve
4 stonky řapíkatého celeru
1/2 cibule
1kg rajčat
2PL másla
1PL oleje
3 bobkové listy
10ks nového koření
10ks celého pepře
5 hřebíčků
1ks celé skořice
3PL pšeničného sirupu
sůl
100ml smetany na šlehání (nemusí být)
Do hrnce jsem dala rozpustit máslo s olejem (máslo se díky trošce oleje nepřepaluje).
Zeleninu jsem si očistila a nakrájela na
kostky. Osmahla jsem nejprve cibulku, pak mrkev, petržel a celer, zarestovala,
přidala rajčata na kostky a v sítku na čaj koření. Podlila jsem cca 1 sklenicí
horké vody a dusila asi 45min.
Nakonec jsem vyndala sítko s kořením, vše
rozmixovala, dochutila solí a sirupem (pšeničný je méně sladký, proto 3PL, ale
je to o chuti každého) a zředila smetanou.
Polentový knedlík 2 válečky á 20cm:
200g instantní polenty
500ml mléka
500ml vody
2PL másla
1-2KL soli
hrst petrželové natě
Vodu s mlékem, máslem a petrželkou jsem osolila a přivedla k varu. Za stálého míchání jsem přisypávala polentu a vařila 3minuty. Hotovou hustou kaši jsem nechala lehce zchladnout a poté jsem ji dala na potravinářskou fólii a zavinula do knedlíku. Nechala jsem přes noc uležet v lednici.
Plněné papriky 5ks:
5 bílých paprik
cca 600g vepřového libového masa
4 stroužky prolisovaného česneku
1/2 cibule
majoránka
mletá paprika
sůl
drcený kmín
Maso jsem si pomlela a dochutila česnekem, opečenou cibulkou a kořením. Směs jsem napěchovala do očištěných paprik (vršky jsem nevyhazovala, ale zase přiklopila zpět). Plněné papriky jsem přendala do pekáče, podlila vodou a pekla zakryté při 200 stupních cca 1 hodinu.
