Barčin jahodový koláč
Zítra přijdou na oběd babička s dědou. A to jsou
nároční strávníci. Takže to chtělo něco opravdu osvědčeného. A co jiného, než
křehký špaldový jahodový koláč od Barči, který strhl vlnu pečení a dostal 12
bodů z 10.
Konečně nadešla ta správná chvíle a já se pustila do přípravy koláče.
Jenže jak si tak dosypávám mouku z nového pytlíku, koukám, že držím v ruce
žitnou celozrnnou místo špaldové. Pak jsem k ní vyklepla celé vejce, místo
žloutku a už se to vezlo. To je tak, když kolem vás lítá prcek a vy čtete recept na půl oka. Tak jsem si těsto na korpus upravila s myšlenkou,
že krém už udělám přesně podle receptu.
Hledám vanilkový puding a zjišťuji, že
jsem poslední spotřebovala do včerejšího piškotu. No co, je to jahodový koláč,
tak dám ten jahodový puding. Přidejte citronovou šťávu. Prohrabu mísu s ovocem
a nic. Mandarinka je taky citrus ne?…
Zkrátka a jednoduše, ve finále jsem „zprznila“
(promiňte mi to slovo), co se dalo, a tajně doufám, že bude zítra koláč chutnat.
8ks
50min
150g másla
150g špaldové mouky
150g celozrnné žitné mouky
1 vejce
80g kokosového cukru
špetka růžové soli
olej
250g tvarohu
50g kokosového cukru
2 vejce
1 sáček jahodového pudingu
1 mandarinka
cca 300g jahod
Z mouky, vejce, špetky soli, cukru a změklého másla vypracujeme hladké těsto, které vtlačíme do olejem vymazané formy a dno propícháme vidličkou.
Tvaroh vyšleháme se dvěma žloutky, cukrem, šťávou z mandarinky a pudingem. Do hmoty opatrně vmícháme pevný sníh z bílků. Krém navrstvíme na těsto a poklademe plátky jahod.
Pečeme při 170st 30min. Podáváme vychlazené.
* Originální recept zde: http://mamavkuchyni.blogspot.cz/2016/03/krehky-zitno-spaldovy-kolac-s-tvarohem.html
* Originální recept zde: http://mamavkuchyni.blogspot.cz/2016/03/krehky-zitno-spaldovy-kolac-s-tvarohem.html