neděle 27. března 2016

Králík na smetaně s karlovarským knedlíkem



           Králíka jsem poprvé ochutnala až poté, co jsem začala randit s mým mužem. Jeho máma ho připravuje podle receptu své švagrové a já si její recept vylepšila o smetanu, protože omáčky my prostě milujeme. Jinak už králíka ani nepřipravuji. A co jiného k omáčce, než dobrý knedlík? Zkuste tento, u nás mu říkáme utěrkový knedlík.


4 porce
3 hodiny bez naložení

4 porce králíka (použila jsem zadní nohy)
4 mrkve
4 petržele
1 velká cibule
1l podmáslí
4 bobkové listy
15ks nového koření
20ks celého pepře
růžová sůl
mletá červená paprika
olej
300ml sladké smetany

6 rohlíků
hrnek mléka
3 vejce
3PL rozpuštěného másla
2 hrsti sekané kudrnky
4PL hrubé mouky
růžová sůl

            Králíka vložíme do mísy, přidáme nastrouhanou mrkev a petržel, cibuli pokrájenou na kolečka, bobkový list, nové koření a celý pepř. Vše zalijeme podmáslím a dáme přes noc do lednice. 
            Druhý den králíka opláchneme, osolíme, opaprikujeme, na oleji opečeme a přendáme do pekáče. Zeleninu a koření, které jsme použili na naložení, také omyjeme a nasypeme na králíka. Podlijeme vodou, zakryjeme a pečeme při 200 stupních 2,5 hodiny. Maso vyjmeme a k  zelenině, kterou jsme zbavily koření, přilijeme smetanu a rozmixujeme, aby vznikla krémová omáčka. 
            Podáváme s knedlíkem, který připravíme takto. Rohlíky pokrájíme na kostičky, zalijeme máslem a mlékem se žloutky, přimícháme mouku a petrželku a osolíme. Nakonec opatrně zapracujeme pevný sníh z bílků. Hmotu rozdělíme napolovic a každou navrstvíme do mokré utěrky. Stočíme do knedlíku, konce uvážeme provázkem a vaříme ve vroucí vodě 25 minut. V půli vaření knedlíky otočíme. Před krájením necháme zchladnout.