středa 23. března 2016

Slaný jáhlový koláč s rajčaty, cuketou 

a cottage sýrem



                 Večer jsem zapomněla vyndat z mrazáku maso, takže bylo třeba vymyslet bezmasý oběd. Jenže těstoviny i rýži jsme měli dva dny po sobě, brambory teď v zimě moc nekupujeme, na sladké chuť nebyla... Zachránila mě Katka Cvrkalová a její kuskusový koláč, jímž jsem se inspirovala. 

6-8 porcí
90min

150g jáhel
500ml vývaru
1PL oregana
1KL kurkumy
špetka růžové soli
1 cuketa
4 rajčata
200g cottage sýru
3 vejce

        Jáhly 3x spaříme horkou vodou, abychom je zbavili hořkosti, a uvaříme je ve vývaru spolu s kurkumou a oreganem. Trvá to asi 20min, než vsáknou všechnu tekutinu a jsou měkké. Necháme zchladnout. 
        Cuketu a rajčata omyjeme, část nakrájíme na kolečka na ozdobu koláče (na formu 27cm je to asi 10ks od každého), zbytek nakrájíme na malé kostičky. 
        K vychladlé jáhlové kaši přidáme pokrájenou zeleninu, sýr cottage a rozšlehaná osolená vejce. Směs navrstvíme do vymazané a vysypané formy, poklademe střídavě kolečky rajčat a cukety a zapečeme při 200st přibližně 30min. Před krájením necháme koláč odpočinout.
       *Pokud máte rádi chuťově výraznější jídla a nevaříte pro nejmenší, místo cottage sýra můžete použít třeba nivu, balkánský sýr apod.