pondělí 4. dubna 2016

Co ještě, ještě z medvědího česneku?






                  Máte doma taky plnou vanu této úžasné rostlinky? Pesto už nemáte kde skladovat, "špenát" už Vám leze krkem a na chleba s lučinou a medvědem už se nemůžete ani podívat? Ale je Vám líto zbytek vyhodit? Udělejte si ochucené máslo, olej, medvědí tinkturu, zkuste nasušit... ;)

          Recepty netřeba. Na máslo jednoduše umixujte jedno povolené máslo s velkou hrstí omytých listů (popř. můžete přidat i špetku soli). Hmotu nandejte na potravinářskou fólii a stočte do válečku, vložte do mrazničky a jak dostanete chuť na steak či filet, stačí ukrojit plátek a fantasticky dochucené (nejen) maso máte vcukuletu.
          Voňavý olej získáte, pokud do skleněné láhve naložíte pár lístků a zalijete olejem (sílu si volíte dle chuti, já dala 6ks na 500ml řepkového oleje). 
          Vitaminovou bombu v podobě tinktury pro dospělé vytvoříte napěchováním medvědího česneku do uzaviratelné sklenice a zalitím vodkou, aby byly listy ponořené. Nechte u okna a za 14 dní máte přírodní lék na nachlazení a výborný posilovač imunity. 
          A sušený? To se teprve uvidí, zatím je v sušičce. ;)

          Tak sušená varianta doplněna, trvalo to asi 5 hodin na 70 stupňů a krásně nám voní celý byt.

Více inspirace hledejte na internetu, jako já.