pondělí 11. dubna 2016

Hovězí na smetaně a bylinkách, rýžové trubky



           Hovězí připravuji většinou na zelenině, nebo jen ve vlastní šťávě. Tentokrát jsem zkusila variantu s bylinkami a vylepšila smetanou.

2 porce
2 hodiny

cca 200-250g hovězí kližky
150ml smetany ke šlehání (klidně použijte rostlinou)
3 snítky rozmarýnu
2KL sušeného tymiánu
1KL sušeného medvědího česneku
3PL oleje
špetka růžové soli
voda dle potřeby
200g rýžových těstovin

              Očištěné maso nakrájíme na malé kostičky, přidáme k němu sušené bylinky, lžíci oleje a promneme. Přiložíme snítky rozmarýnu a marinujeme 24 hodin (nebo minimálně přes noc). 
              V kastrolu rozpálíme asi lžíci oleje, přihodíme naloženou směs, orestujeme, lehce osolíme, podlijeme trochou vody a za občasného míchání a dolévání vody dusíme pod pokličkou na mírném plameni doměkka. Trvá to asi 1,5 hodiny. Vyjmeme snítky rozmarýnu, přilijeme smetanu a zredukujeme na krémovou omáčku. 
              Podáváme např. s rýžovými těstovinami.