sobota 9. dubna 2016

Pohankovo-quinoový chléb




                 I když nejsme celiaci, bezlepková jídla nám dělají moc dobře na zažívání. S jejich přípravou je to ale obtížnější, protože bezlepkové mouky se chovají jinak, než ty klasické. Proto jsem si nikdy netroufla na chléb. Až jsem dostala tip na tento z pohanky. No, náš kváskový má konkurenta.

forma na chléb
60min bez namáčení

300g pohanky
100g quinoi

1PL chia semínek
4PL vody
200ml syrovátky
2PL lněného oleje
5PL vinného octa
50g polohrubé kukuřičné mouky
1,5 KL růžové soli
1KL drceného kmínu
2KL sušeného koriandru
1KL kypřícího prášku 
1KL sody
semínka na posypání (sezamové, dýňové, slunečnicové...)

               Chia semínka necháme ve vodě nabobtnat. Pohanku spolu s quinoou pořádně propláchneme a 4 hodiny namáčíme. Slijeme a umixujeme s chia gelem, syrovátkou, olejem a octem dohladka. 
               Ke směsi přidáme promíchané sypké suroviny (mouku, sůl, kmín, koriandr, kypřící prášek a sodu) a těsto navrstvíme do chlebové formy vystlané pečícím papírem. Vrch posypeme libovolnými semínky a pečeme ve vyhřáté troubě při 180 stupních 55 minut. Po upečení vyndáme na mřížku, aby rovnoměrně zchladl.

* Originální recept zde: 
    http://veg-ethique.blogspot.cz/2015/01/bezlepkovy-chleb-z-pohanky.html