neděle 17. dubna 2016

Krém z bílé ředkve a řeřichy



              V obchodě na mě vykoukla svěže zelená čerstvá řeřicha. Nešlo odolat. Pomazánek jsme v poslední době měli dost, tak jsem si řekla, že vyzkouším polévku. Chtělo to něco, co zjemní "pikantní" chuť řeřichy. A bílá ředkev se smetanou tento úkol splnily na výbornou.


6 porcí
30 min

50g jarní cibulky (bílá část)
800g bílé ředkve
2 vaničky řeřichy
250ml smetany ke šlehání
2PL másla
voda dle potřeby
růžová sůl
olivový olej na ozdobu (nemusí být)

         Jarní cibulku pokrájíme na kolečka, ředkev na kostky a na másle restujeme asi 5 minut. Zalijeme vodou, aby byla zelenina lehce ponořená, a vaříme do změknutí. Trvá to zhruba 20 minut. 
         Do hrnce přidáme řeřichu (část si odložíme na ozdobu), smetanu a vše rozmixujeme. Osolíme a podle potřeby naředíme horkou vodou do požadované hustoty. Polévku přivedeme k varu a máme hotovo. 
         Na talíři dozdobíme kapkou olivového oleje a čerstvou řeřichou.