sobota 23. dubna 2016

Pstruh lososovitý s ořechovo-bylinkovou krustou 

a šťouchanými špenátovými bramborami



            Když jsme dnes ráno vyráželi vítat ptačí zpěv, vůbec jsem neměla páru, co budu vařit. Naštěstí bylo v plánu ještě nakoupit, a tak nějak se oběd vyrýsoval sám. 

4 porce
40 min

4 porce filetu ze pstruha lososovitého (á 150g)
80g kešu oříšků
2 snítky rozmarýnu
5 snítek tymiánu
1/2 citronu
hrst kudrnky
růžová sůl
řepkový olej
4 velké brambory
60g čerstvého špenátu
1/2 cibule
2 stroužky česneku
2PL ghí (přepuštěné máslo)

           Kešu oříšky, kudrnku, lístky rozmarýnu a tymiánu a šťávu z půlky citronu nahrubo umixujeme, až vznikne jakási drobenka. Porce pstruha osolíme a navrch rozprostřeme ořechovou směs. Lehce přitlačíme. Zastříkneme olejem a pečeme v troubě na pečícím papíru při 200 stupních 15 minut. 
           Oloupané brambory uvaříme v osolené vodě doměkka a scedíme. Nadrobno pokrájenou cibuli a česnek zpěníme na lžíci oleje, přidáme natrhaný špenát a necháme ho zavadnout. Trvá to asi 5 minut. Uvařené brambory rozmačkáme, přidáme k nim špenát a ghí, zamícháme a dle chuti dosolíme.