úterý 19. dubna 2016

Semínkový chléb



        Aaa další semínka... A proč taky ne. Jsou zdravá, obsahují kvalitní omega 3 mastné kyseliny, perfektně čistí střeva... Navíc v tomhle receptu, který mám opět z úžasné skupinky Vaříme malým dětem (s malou obměnou), si je můžete namíchat podle libosti.

forma na chleba

350g semínek   (já použila: 80g slunečnice, 80g dýně, 70g sezamu, 50g loupaného konopí, 40g lnu, 30g chia)
200g vloček      (dala jsem pohankové)
1PL medu          (nebo sladovitu)
2PL kokosového oleje
8g soli
1 velké vejce 

Nejprve si připravíme tzv. záparu. Semínka zalijeme vřelou vodou tak, aby byla všechna ponořená, a máčím alespoň 6 hodin, nejlépe však přes noc.
V míse smícháme nabobtnalá semínka s ostatními ingrediencemi dohromady, necháme odpočívat 30 minut a pak uplácáme do chlebíčkové formy, kterou si vyložíme pečícím papírem. Dáme do lednice na 12 hodin.
Pečeme na 200 stupňů 30 minut, pak opatrně vyklopíme a dopékáme dalších 20-30 minut.
Necháme zcela vychladnout na mřížce.

* V originálním receptu je ještě psáno 20g psylia a vejce není nezbytně nutné.