Semínkový chléb
Aaa další semínka... A proč taky ne. Jsou zdravá, obsahují kvalitní omega 3 mastné kyseliny, perfektně čistí střeva... Navíc v tomhle receptu, který mám opět z úžasné skupinky Vaříme malým dětem (s malou obměnou), si je můžete namíchat podle libosti.
forma na chleba
350g semínek (já použila: 80g
slunečnice, 80g dýně, 70g sezamu, 50g loupaného konopí, 40g lnu, 30g chia)
200g vloček (dala
jsem pohankové)
1PL medu (nebo
sladovitu)
2PL kokosového oleje
8g soli
1 velké vejce
Nejprve si připravíme tzv. záparu. Semínka zalijeme
vřelou vodou tak, aby byla všechna ponořená, a máčím alespoň 6 hodin, nejlépe
však přes noc.
V míse smícháme nabobtnalá semínka s ostatními ingrediencemi
dohromady, necháme odpočívat 30 minut a pak uplácáme do chlebíčkové formy,
kterou si vyložíme pečícím papírem. Dáme do lednice na 12 hodin.
Pečeme na 200 stupňů 30 minut, pak opatrně vyklopíme a
dopékáme dalších 20-30 minut.
Necháme zcela vychladnout na mřížce.
* V originálním receptu je ještě psáno 20g psylia
a vejce není nezbytně nutné.