pátek 15. dubna 2016

Tažený jablečný štrúdl



             Moje babička dělá nejlepší štrúdl na světě. Dodnes si pamatuji, jak s dědou natahovali těsto, až bylo přes celý stůl. Samozřejmě se to neobešlo bez handrkování a občasné trhlinky. Nicméně tuto dobrotu peče pokaždé, když se nahlásíme na návštěvu a jen se směje, když do pěti minut zeje talíř prázdnotou. Ale protože nás zná, má vždy v zásobě schovanou ještě jednu "štangli". 


 2 záviny
cca 70 min

250g hladké mouky (já použila celozrnnou žitnou)
20g sádla
1 žloutek
100ml vlažné vody
100g zakysané smetany
špetka růžové soli

4 velká sladká jablka
2KL mleté skořice
2 hrsti sekaných ořechů (použila jsem vlašské)

Z mouky, soli, povoleného sádla, žloutku, vody a zakysané smetany vypracujeme nelepivé těsto, které dáme na 15 minut odležet pod zahřátý hrnec.
Mezitím si oloupeme a nastrouháme nahrubo jablka.
Těsto rozdělíme na poloviny, každou rozválíme na tenounkou placku, která je téměř průhledná (pokud máte pomocníka, můžete těsto společně místo vyvalování "vytahat"). Naplníme strouhanými jablky, posypeme skořicí a sekanými ořechy, opatrně stočíme a potřeme rozšlehaným bílkem.
Pečeme při 200 stupních 10 minut, poté teplotu stáhneme na 180 stupňů a dopečeme zhruba 30 minut. 

* Do náplně můžete samozřejmě přidat rozinky, brusinky, tvaroh... zkrátka to, co máte rádi.