Tažený jablečný štrúdl
Moje babička dělá nejlepší štrúdl na světě. Dodnes si pamatuji, jak s dědou natahovali těsto, až bylo přes celý stůl. Samozřejmě se to neobešlo bez handrkování a občasné trhlinky. Nicméně tuto dobrotu peče pokaždé, když se nahlásíme na návštěvu a jen se směje, když do pěti minut zeje talíř prázdnotou. Ale protože nás zná, má vždy v zásobě schovanou ještě jednu "štangli".
2 záviny
cca 70 min
250g hladké mouky (já použila celozrnnou žitnou)
20g sádla
1 žloutek
100ml vlažné vody
100g zakysané smetany
špetka růžové soli
4 velká sladká jablka
2KL mleté skořice
2 hrsti sekaných ořechů (použila jsem vlašské)
Z mouky, soli, povoleného sádla, žloutku, vody a zakysané smetany
vypracujeme nelepivé těsto, které dáme na 15 minut odležet pod zahřátý
hrnec.
Mezitím si oloupeme a nastrouháme nahrubo jablka.
Těsto rozdělíme na poloviny, každou rozválíme na tenounkou placku,
která je téměř průhledná (pokud máte pomocníka, můžete těsto společně místo
vyvalování "vytahat"). Naplníme strouhanými jablky, posypeme skořicí
a sekanými ořechy, opatrně stočíme a potřeme rozšlehaným bílkem.
Pečeme při 200 stupních 10 minut, poté teplotu stáhneme na 180
stupňů a dopečeme zhruba 30 minut.
* Do náplně můžete samozřejmě přidat rozinky, brusinky, tvaroh... zkrátka to, co máte rádi.