neděle 24. dubna 2016

Vepřová panenka marinovaná v bylinkovém jogurtu,

 bramborovo-mrkvovo-celerová kaše



               Akci na vepřovou panenku nešlo odolat a plný balkón bylinek zase sváděl k experimentování. Jogurt a citron už jen doladili formu a koncert chutí mohl začít.

4 porce
40min + marinování přes noc

600g vepřové panenky
5PL bílého jogurtu
1 menší hrst máty
1 menší hrst meduňky
1 menší hrst koriandru
4 snítky rozmarýnu
½ citronu
růžová sůl
3 velké brambory
3 menší mrkve
1/4 celeru
250ml vývaru
3PL másla
2PL řepkového oleje

          Bylinky nasekáme a smícháme s citrónovou šťávou a jogurtem. Panenku očistíme, zlehka osolíme a naložíme do marinády. Přikryjeme a dáme do lednice alespoň na 12 hodin odležet.
           Z panenky rukou setřeme přebytky marinády a na oleji ji opečeme z všech stran (při otáčení použijte kleště, rozhodně do masa nepíchejte vidličkou, přišli byste o šťávu) a poté ji dáme péct do trouby na 200 stupňů na 10 minut. Maso vyndáme a hned zabalíme do alobalu. Necháme 15 minut odpočinout.
           Do výpeku v pánvi přidáme lžíci másla, zbylou marinádu a vývar. Krátce povaříme, rozmixujeme a podle potřeby ještě zredukujeme do konzistence sosu.
           Brambory, mrkev a celer oloupeme a uvaříme v osolené vodě doměkka. Scedíme, rozmačkáme, přidáme 2 lžíce másla a vyšleháme kaši.