pátek 6. května 2016

Bramborový koláč s mákem




              Včera večer jsme s manželem koukali na jídlo s.r.o. a výrobu makového závinu. A automaticky jsme dostali chuť na něco makového. Dnes dopoledne jsem tedy upekla makový koláč, opět pokus o bezlepek, vhodný pro abkm a bez vajec.


8 porcí
50 minut

250g vařených brambor
110g pohankové mouky
70g jáhlové mouky
70g cizrnové mouky
1/2 kypřícího prášku
150g rostlinného tuku (Alsan apod.)
2PL kokosového cukru
2PL lněného gelu

100g kešu oříšků
150g datlí
140g mletého máku

       Datle a oříšky přes noc namočíme do vody a společně je pak umixujeme (včetně vody, ve které se namáčely). Vznikne hustší tekutina, do níž přidáme mák, a směs povaříme do zhoustnutí. Trvá to asi 5 minut.
       Uvařené brambory nastrouháme najemno a smícháme se změklým tukem a ostatními ingrediencemi. Lněný gel připravíte mixováním 2PL lněného semínka s cca 6PL vody po dobu asi 2 minut.
       Těsto dáme na 30 minut odpočinout do lednice. 
       Koláčovou formu si vymažeme a těsto do ní ručně vtlačíme (na dno i boky). Navrstvíme vychladlou makovou náplň a uhladíme. 
       Pečeme při 180 stupních 30 minut. Koláč necháme vychladnout. Zdobit můžeme mandlemi, rozmixovaným šmakounem nebo rostlinou smetanou či jogurtem.