úterý 17. května 2016

Domácí čerstvý sýr



            Už Vás "nudí " domácí lučina? Zkuste tento podobně na přípravu nenáročný čerstvý sýr. Recept od Tescoma kuchyně.


cca 370g
60 minut bez odležení

2l čerstvého plnotučného mléka
80ml čerstvě vymačkané citrónové šťávy
1KL růžové soli (nebo podle chuti)
1PL uzené mleté papriky 

        Mléko zahřejeme na 92 stupňů a odstavíme. 
        Za stálého míchání pomalu přiléváme citrónovou šťávu (množství je přibližně ze 3 citrónů). Místo citrónové šťávy lze použít 50ml vinného octa.
        Přikryjeme poklicí a necháme 30-60 minut působit. V mléce se mezitím vysráží kousky sýřeniny. 
        Cedník vysteleme plátýnkem nebo plenou, postavíme ho do nějaké prázdné nádoby a obsah hrnce do něj vylijeme. Zachycenou syrovátku nevylévejte. Upečte z ní třeba perník (recept na blogu).
        Sýřeninu nechte asi 30 minut odkapat, promíchejte se solí (popř. přidejte i jiné koření nebo bylinky), plátýnko stáhněte a přendejte do "udělátka" od Tescomy. Já formu nemám, takže jsem použila dětský kyblík s dírkami na dně.             Teď je třeba něčím bochánek zatížit, třeba kilem soli apod. Nechte takto lisovat hodinu při pokojové teplotě a poté ještě nejlépe 24 hodin v lednici.
        Hotový sýr potřete mletou paprikou, nebo obalte v bylinkách či sekaných oříšcích. 

* originální recept zde:
http://novaplus.nova.cz/porad/tescoma-s-chuti/video/9173-tescoma-s-chuti-domaci-syr/