úterý 17. května 2016

Pohankový perník se syrovátkou



          Z výroby domácího sýra mi zbylo větší množství syrovátky. Dlouho jsem přemýšlela, co s ní. Z části jsem zadělala na chleba, z části upekla tento bezlepkový perník (původně zamýšlený k snídani, v reálu snězen skoro všechen ke svačině a večeři) a ve zbytku vykoupu děti.


6-8 porcí (forma 20x15cm)
60 minut

200g pohankové mouky (půl celozrnné a půl hladké)
1 prášek do perníku
1KL sody
1KL mleté skořice
1PL kakaa
30g kokosového cukru
140g datlí
250ml syrovátky
100ml řepkového oleje
1 velké vejce

3PL domácí švestkové marmelády
3PL kokosového oleje
2PL agáve sirupu
3PL kakaa
1PL strouhaného kokosu

       V míse smícháme sypké suroviny (mouku, prášek do pečiva, sodu, skořici, kakao, kokosový cukr). 
       Datle rozmixujeme s vejcem a troškou syrovátky dohladka a přidáme zbytek tekutých syrovátky a olej. 
       Vše spojíme dohromady a těsto nalijeme do formy vystlané pečícím papírem. Pečeme při 160 stupních 35-40min.
       Po vychladnutí perník pomažeme marmeládou, polijeme čokoládovou polevou (tu připravíme rozpuštěním kokosového oleje, do kterého metličkou zašleháme sirup a kakao až vznikne kompaktní hladká tekutina) a posypeme kokosem. 
       Necháme zatuhnout v lednici.