Pohankový perník se syrovátkou
Z výroby domácího sýra mi zbylo větší množství syrovátky. Dlouho jsem přemýšlela, co s ní. Z části jsem zadělala na chleba, z části upekla tento bezlepkový perník (původně zamýšlený k snídani, v reálu snězen skoro všechen ke svačině a večeři) a ve zbytku vykoupu děti.
6-8 porcí (forma 20x15cm)
60 minut
200g pohankové mouky (půl celozrnné a půl hladké)
1 prášek do perníku
1KL sody
1KL mleté skořice
1PL kakaa
30g kokosového cukru
140g datlí
250ml syrovátky
100ml řepkového oleje
1 velké vejce
3PL domácí švestkové marmelády
3PL kokosového oleje
2PL agáve sirupu
3PL kakaa
1PL strouhaného kokosu
V míse smícháme sypké suroviny (mouku, prášek do pečiva, sodu, skořici, kakao, kokosový cukr).
Datle rozmixujeme s vejcem a troškou syrovátky dohladka a přidáme zbytek tekutých syrovátky a olej.
Vše spojíme dohromady a těsto nalijeme do formy vystlané pečícím papírem. Pečeme při 160 stupních 35-40min.
Po vychladnutí perník pomažeme marmeládou, polijeme čokoládovou polevou (tu připravíme rozpuštěním kokosového oleje, do kterého metličkou zašleháme sirup a kakao až vznikne kompaktní hladká tekutina) a posypeme kokosem.
Necháme zatuhnout v lednici.