středa 18. května 2016

Hovězí v petrželové omáčce s křenem



                 Plácli jsme se přes kapsu a koupili krásný kus falešné svíčkové. Že bude konfitovaná, bylo jasné, ale co k ní? Omáčka. A jaká? Taková, co jsme ještě neměli.


4 porce
30 min omáčka
4 hodiny konfit bez marinování

800g falešné hovězí svíčkové
1l řepkového oleje
1 palice česneku
2PL růžové soli

300g kořene petržele
200ml smetany (normální či rostlinná)
500ml hovězího vývaru
1PL ghí (přepuštěné máslo)
3KL křenové pasty nebo strouhaný křen dle chuti
růžová sůl

        Konfitování už jsem popisovala v dřívějších receptech, takže ve zkratce. Očištěné maso se pořádně nasolí, vloží do pekáčku, obloží polovinou česneku, zakryje fólií a přes noc či déle se marinuje v lednici. 
        Poté se omyje, dá do čistého pekáčku s novým česnekem a zalije až povrch olejem (popř. vývarem, pivem, vínem...). Můžete přidat bylinky. 
        Přikryje se alobalem a peče při 160 stupních asi 4 hodiny a více. Až se maso dá skoro krájet lžící.

         Petržel očistíme, nakrájíme na kousky a na ghí opékáme 5 minut. 
         Zalijeme vývarem, aby byla zelenina lehce ponořená a vaříme doměkka zhruba 10-15 minut. 
         Přilijeme smetanu, osolíme a dochutíme křenem a vše rozmixujeme dohladka. Dle potřeby naředíme zbylým vývarem do požadované konzistence. 
         Krátce povaříme a podáváme s masem. Jako přílohu můžete zvolit například bramborové špalíky.