sobota 14. května 2016

Hovězí plec se zeleninou a červeným vínem




          Jednu výhodu to uplakané sobotní počasí má, můžete celý den trávit v kuchyni. Táta je doma, takže mě nikdo netahá za nohu, nemusím bojovat o poslední vařečku ani hledat "ztracené" poklice.  
         A za odměnu si kluci pochutnali na pořádném obědě.


4 porce
cca 4 hodiny

700g očištěné hovězí plece
125g červené cibule
125g mrkve
125g celeru
125g kapie
70g hráškových lusků
500ml vývaru
250ml červeného vína (použila jsem Merlot)
2PL rajského protlaku
3PL řepkového oleje
4 snítky tymiánu
růžová sůl

         Maso nakrájíme na větší kostky, pokapeme olejem, posypeme lístky tymiánu, osolíme a pořádně promneme. Marinujeme přes noc v lednici nebo alespoň hodinku na lince.
         Očistíme si zeleninu. Cibuli nakrájíme na měsíčky, mrkev a celer na kostky, kapii na kolečka.
         V hlubokém hrnci zatáhneme maso. Vyjmeme ho a do výpeku vhodíme mrkev s celerem a opečeme je dohněda. Přidáme cibuli, kterou necháme zezlátnout. K zelenině dáme protlak a opět chvíli restujeme. Vše podlijeme vínem, krátce povaříme. Do hrnce vrátíme maso a přilijeme vývar.
          Dusíme pod pokličkou 2 hodiny, poté odkryjeme, vložíme kapii a ještě hodinku necháme probublávat.
          Hráškové lusky uvaříme na pařáčku a zamícháme do hotového pokrmu.
          Podáváme např. s rýží.