Jablíčkový dort s pudingem
Kdo by ho neznal. Už moje babička nám ho pravidelně připravovala, zvlášť z letních jablíček ze zahrádky. Moji kluci si tento dezert zamilovali a mě baví, že je skoro bez práce a plný ovoce.
8 porcí (forma 18cm)
30 minut bez chlazení
800g
očištěných pokrájených jablek
80g
bezlepkových piškotů
250ml
mrkvovo-jablečného moštu bez přidaného cukru
2
vanilkového BIO pudingy
1KL
mleté skořice
1PL
javorového sirupu (nemusí být)
pár
kapek citrónové šťávy (nemusí být)
1
hrst sekaných oříšků a kakaových bobů (nemusí být)
Oloupaná, očištěná a pokrájená jablka uvaříme na
páře doměkka. Trvá to 10-15min.
Poté je přendáme do hrnce a ponorným mixérem
vytvoříme husté hladké pyré. Pokud je třeba, můžete přidat trošičku vody, ale
opravdu malinko. Ochutíme skořicí, případně dosladíme sirupem či okyselíme
citronem (vše záleží na sladkosti jablek a Vaší chuti).
V moštu rozmícháme pudingový prášek a směs
vlijeme do ještě horkého pyré. Přivedeme
k varu a 2 minuty povaříme.
Dortovou formu vysteleme pečícím papírem a na
dno poklademe piškoty. Navrstvíme polovinu jablečné hmoty, opět naskládáme
piškoty a zakončíme rozvarem. Povrch uhladíme a můžeme posypat drcenými oříšky,
kakaovými boby apod.
Necháme ztuhnout v lednici.
* Místo moštu klidně použijte vodu nebo ovocný džus.