pátek 13. května 2016

Jablíčkový dort s pudingem




              Kdo by ho neznal. Už moje babička nám ho pravidelně připravovala, zvlášť z letních jablíček ze zahrádky. Moji kluci si tento dezert zamilovali a mě baví, že je skoro bez práce a plný ovoce.


8 porcí (forma 18cm)
30 minut bez chlazení

800g očištěných pokrájených jablek
80g bezlepkových piškotů
250ml mrkvovo-jablečného moštu bez přidaného cukru
2 vanilkového BIO pudingy
1KL mleté skořice
1PL javorového sirupu (nemusí být)
pár kapek citrónové šťávy (nemusí být)
1 hrst sekaných oříšků a kakaových bobů (nemusí být)


Oloupaná, očištěná a pokrájená jablka uvaříme na páře doměkka. Trvá to 10-15min.
Poté je přendáme do hrnce a ponorným mixérem vytvoříme husté hladké pyré. Pokud je třeba, můžete přidat trošičku vody, ale opravdu malinko. Ochutíme skořicí, případně dosladíme sirupem či okyselíme citronem (vše záleží na sladkosti jablek a Vaší chuti).
V moštu rozmícháme pudingový prášek a směs vlijeme do ještě horkého pyré. Přivedeme k varu a 2 minuty povaříme.
Dortovou formu vysteleme pečícím papírem a na dno poklademe piškoty. Navrstvíme polovinu jablečné hmoty, opět naskládáme piškoty a zakončíme rozvarem. Povrch uhladíme a můžeme posypat drcenými oříšky, kakaovými boby apod. 
Necháme ztuhnout v lednici.

* Místo moštu klidně použijte vodu nebo ovocný džus.