pátek 13. května 2016

Zelný salát s červenou řepou



                    Jakmile uzraje na zahrádce řepa, začínám se poohlížet po červeném zelí, abych mohla jako každý rok zavařit pár skleniček tohoto salátu, na který jsem kdysi vyškemrala recept od rodičů. Je to vitaminová bomba a skvěle se hodí k masu, nebo jen tak na večer jako zdravé mlsání k televizi.

1,75 kg červeného zelí
1,75 kg červené řepy
300g cibule
350g třtinového cukru
350ml octa
3PL soli
kmín podle chuti
strouhaný křen podle chuti (nemusí být)

        Neloupanou řepu uvaříme ve vodě nebo zabalíme do alobalu a upečeme v troubě doměkka. Trvá to asi 1-1,5 hodiny. Po vychladnutí oloupeme a nastrouháme nahrubo.
        Zelí nakrouháme nadrobno, cibuli nakrájíme na tenké proužky.
        Vše smícháme s ostatními ingrediencemi a marinujeme přikryté 24 hodin.
        Směsí plníme zavařovací sklenice a sterilujeme při 80 stupních 15 min. 

* Klidně si zaexperimentujte a přidejte strouhaný zázvor, kopr, křen apod...