pátek 20. května 2016

Pošírovaná treska s citrónovou omáčkou, 

meduňkový kuskus



         Konečně jsem vyzkoušela nový způsob přípravy ryb. A musím říct, že to byla příjemná změna. 
         O kolik však bylo pošírování snazší, o to více jsem si dnešní vaření zkomplikovala přípravou omáčky. Proč dělat něco jednoduše, když to jde složitě, že ano. 
         Nakonec z toho ale stejně vylezlo moc dobré páteční jídlo.

4 porce
90 minut

4 porce tresky tmavé (cca 600g)

Na kuskus:
200g kuskusu
250ml vývaru
2 velké hrsti sekané meduňky
2KL oleje z vlašských ořechů
1KL růžové soli
pár kapek citrónové šťávy

Na vývar:
80g celeru
1 mrkev
1 petržel
1/2 cibule
2 stroužky česneku
kousek pórku (asi 5cm špalík)
hrst petrželky kudrnky
3 bobkové listy
8 kuliček nového koření
10 kuliček celého pepře
5 snítek čerstvého tymiánu
3KL růžové soli
cca 1,5l vody

Na omáčku:
1/2 cibule
250ml vývaru
30g másla
2 žloutky
1-2PL citrónové šťávy
špetka růžové soli


         Nejprve si připravíme z výše uvedených surovin vývar, protože ho budeme používat na omáčku, pošírování i přílohu. Zeleninu očistíme a spolu s kořením zalijeme studenou vodou. Přivedeme k varu a vaříme zhruba 30 minut, přecedíme.
         Pustíme se do omáčky. Jak už jsem napsala v úvodu, myšlenka byla dobrá, ale abych se dohrabala kloudného výsledku, stálo mě to trochu více úsilí. Kdybych udělala klasickou holandskou omáčku, asi bych si ušetřila práci i nervy. :) 
         Nuže, na třetině másla zpěníme nadrobno pokrájenou cibuli, zalijeme vývarem a vaříme doměkka. Poté rozmixujeme, vmícháme zbylé máslo a necháme zchladnout. Na plotnu si postavíme hrnec s trochou vody a na něj posadíme misku, do které vyklepneme žloutky. Přilijeme základ omáčky a zapneme sporák. Mícháme, dokud nezačne omáčka houstnout. Chce to trochu trpělivosti, mně to trvalo asi 20 minut. Dochutíme solí a citrónovou šťávou. Omáčka při chladnutí houstne!
         Teď se vrhneme na přílohu. Do mísy nasypeme kuskus, promícháme ho se solí a olejem, přisypeme meduňku a zalijeme horkým vývarem. Pod pokličkou necháme bobtnat 
5-10 minut. Vidličkou načechráme a dochutíme citrónovou šťávou.
         Zbylý vývar zahřejeme na 80 stupňů (pokud nemáte teploměr, nevadí, je to přibližně ve chvíli, kdy se u dna dělají bublinky), vložíme porce tresky, stáhneme teplotu na minimum, přikryjeme a pošírujeme 15 minut.
         Hotovou rybu servírujeme s omáčkou a kuskusem.