čtvrtek 11. srpna 2016

Nepečený dort z mascarpone a smetanového sýra s borůvkovým želé



                   Dostali jsme kilo borůvek a když už měli oba kluci modro až za ušima, udělala jsem ze zbytku něco pro babičku a dědu, aby si na těch borůvkách taky pochutnali.


8 porcí (forma 18cm)
30 minut + tuhnutí

150g ovesných sušenek (třeba ty z blogu)
70g rozpuštěného másla
250g mascarpone
200g smetanového sýra v kostce (Lučina, Palouček...)
50g zakysané smetany
2PL agáve sirupu (nebo rýžového, popř. med)
1 hrnek borůvek
10g želatiny
2PL sirupu (či jiného sladidla)

            Sušenky rozdrtíme v sáčku pomocí válečku, nebo v mixéru a smícháme s máslem. 
            Směs upěchujeme do dortové rozevírací formy o průměru 18cm, kterou jsme si vyložili celou pečícím papírem, a dáme do lednice.
             Vyšleháme mascarpone se sýrem a zakysanou smetanou, osladíme podle chuti a krém navrstvíme na připravený korpus. Uhladíme a dáme vychladit.
              Želatinu necháme nabobtnat v trošce vody. Borůvky rozmixujeme a přivedeme k varu. 
              Pyré stáhneme z plotny a ještě v horkém necháme rozpustit želatinu (trochu želatiny kápneme bokem na talířek, abychom vyzkoušeli, zda ztuhne). 
              Vlažnou směs nalijeme na dort a necháme zatuhnout nejlépe do druhého dne (já zakrojila ale už po cca 6 hodinách).