úterý 6. září 2016

Dort s ovocným želé



               Když se slaví 3x třicátiny a k tomu ještě krásných 18, je třeba pořádný kus dortu. A protože se s "želé" dorty (jak jsem je pojmenovala) roztrhl pytel, rozhodla jsem se právě pro něj.


8-12 porcí
forma 23cm

na piškot:
3 vejce
90g kokosového cukru
25ml řepkového oleje
75g špaldové mouky

na ovocné želé:
700g ostružin
med dle chuti
6 plátků želatiny

na krém:
500g tvarohu
250g mascarpone
200g zakysané smetany
250ml smetany ke šlehání
stévie v prášku či jiné (sypké) sladidlo dle chuti
12 plátků želatiny

          Den dopředu si připravíme korpus a ovocné želé.

          Celá vejce šleháme s cukrem 30 minut do husté pěny. Poté opatrně ručně vmícháme olej a mouku. 
          Dortovou formu o průměru 18cm vyložíme pečícím papírem (pouze dno) a nalijeme do ní těsto.
          Pečeme při 180 stupních cca 30 min.

          Želatinu necháme nabobtnat v trošce vody 10 minut. 
          Ostružiny podlijeme malým množstvím vody a povaříme doměkka a poté propasírujeme. Osladíme medem a pokud je potřeba doplníme tekutinou do výsledného objemu 400ml (použijte vodu, šťávu, džus, ovocný čaj apod.). 
          Směs přivedeme k varu a necháme v ní rozpustit nabobtnalou želatinu (pracujeme podle návodu na obalu dané koupené želatiny).
          Dortovou formu o průměru 18cm vyložíme potravinářskou fólií a částečně zchladlou ovocnou hmotu do ní nalijeme. Dáme ztuhnout do lednice.

          Dortovou formu o průměru 23cm vyložíme potravinářskou fólií nebo alobalem, na boky je dobré dát pevnou průhlednou složku na papíry.
          Želatinu dáme nabobtnat do trochy vody na cca 10 minut. Ingredience na krém vyndáme z lednice, aby měli při zpracování pokojovou teplotu.
          Na dno formy umístíme doprostřed piškotový korpus.
          Smícháme tvaroh, mascarpone, zakysanou smetanu a smetanu na šlehání a osladíme dle chuti.
          Želatinu nad plamenem rozpustíme, vlijeme ji do krému a zamícháme (pracujeme dle návodu na obalu).
          Část krému nalijeme na piškot tak, aby zatekl po stranách a vytvořil nad korpusem tenkou vrstvu. Můžeme formou párkrát poklepat, aby krém pěkně zatekl a uvolnily se nežádoucí bubliny.
          Celý dort dáme ztuhnout na chvíli do mrazáku. Chce to opravdu pár minut.
          Na ztuhlý krém položíme doprostřed ovocné želé a zalijeme zbylým krémem. Uhladíme povrch a dort dáme do druhého dne do chladničky.
          Povrch ozdobíme dle libosti čerstvým ovocem či čokoládovými filigrány.

* S krémem je třeba pracovat rychle, aby šel uhladit. Tuhne poměrně rychle.

* Recept na piškot ze stránek:
http://kousekdortu.cz/

* Inpirace na dort zde:
http://kubulkovydobroty.blogspot.cz/2016/08/jogurtovy-merunkovy-dort-kubulka-mel.html#more