pátek 9. září 2016

Slepičí s vaječným svítkem



                            Marodíme. Všichni. A na nic nemáme chuť. Tak snad nám alespoň tahle posilující polévka dodá trochu energie a vyžene bacily z těla pryč.


4-6 porcí
3 hodiny

1kg slepice
1 petržel kořen
2 mrkve
1 malý celer s natí
4 bobkové listy
8 kuliček nového koření
růžová sůl dle chuti
pepř dle chuti

2 mrkve
1 petržel kořen
2 hrsti hrášku
2PL másla

2 vejce
2 vrchovaté PL rýžové krupičky
hrst pažitky
růžová sůl
řepkový olej

                  Celou slepici dáme společně s očištěnou zeleninou, celerovou natí a divokým kořením do hrnce a zalijeme studenou vodou. 
                  Přivedeme k varu, poté stáhneme plamen na minimum a necháme polévku táhnout cca 3 hodiny. Slijeme a obereme maso.
                  Mrkev a petržel očistíme, nakrájíme na nudličky jillian a společně s hráškem krátce orestujeme na másle. 
                  Do vývaru vložíme pokrájené maso, máslovou zeleninu a dochutíme solí a pepřem.
                  Na svítek oddělíme žloutky od bílků. Vyšleháme tuhý sníh, do kterého opatrně zamícháme žloutky, pažitku, sůl a mouku. Hmotu rozprostřeme na rozpálenou pánev vytřenou olejem a pečeme na mírném plameni z obou stran. Krájíme na kostičky.