pátek 30. září 2016

Vepřová panenka v česnekovo-koriandrovém kabátku, mačkané brambory s máslem a sýrem Gran Moravia



                   Mám za úkol vyprázdnit mrazák, abychom ho mohli konečně odmrazit. Takže se u nás teď vaří hlavně z masa. Tuhle vepřovou panenku jsem plánovala na sobotní oběd, ale nakonec z ní byla skvělá večeře. A pozvali jsme i babičku s dědou.


4 porce
40 minut

500g vepřové panenky
hrst sušeného listu koriandru
hrst sušených plátků česneku
růžová himalájská sůl
1 palice česneku
4 snítky rozmarýnu
řepkový olej
5 velkých brambor
50g másla
100g sýra Gran Moravia

         Panenku hodně nasolíme, vložíme do pekáče a přidáme k ní rozříznutou palici česneku a čerstvý rozmarýn.                   Přikryjeme a dáme do lednice marinovat alespoň na 12 hodin.
         Maso umyjeme, osušíme, ze všech stran opečeme na oleji, aby se zatáhlo a poté obalíme ve směsi drceného sušeného koriandru a česneku. 
         Vrátíme zpět do pekáče k palici česneku a rozmarýnu, podlijeme výpekem a pečeme při 200 stupních 15 minut. 
         Poté maso vyjmeme, zabalíme do alobalu a necháme 15 minut odpočívat.
         Brambory oloupeme a uvaříme v osolené vodě doměkka.          Scedíme, rozmačkáme, přidáme máslo a strouhaný sýr a podle chuti případně dosolíme.