úterý 4. října 2016

Polévka z mungo fazolí



                 Začal nám podzim a s ním naše milované polévkové večeře. Zároveň jsme se doma rozhodli zapojit do jídelníčku více luštěnin. 
                 A protože už nám tu dva dny v kuse prší, nálada je "výborná" a chuť vymýšlet něco nového v nedohlednu, hledala jsem inspiraci v kuchařkách. A dnes zvítězila tato výtečná polévka z Bioabecedáře Hanky Zemanové.


6 porcí
30-40 minut bez namáčení

200g fazolí mungo
1 cibule
1 menší pórek (bílá část)
1 velká mrkev
3PL olivového oleje
1L vody
500ml vývaru
2KL majoránky
2 stroužky česneku
himalájská růžová sůl

         Na oleji zpěníme cibuli a pórek nakrájené nadrobno, přidáme mrkev nasekanou na malé kostičky a po chvíli i scezené, přes noc namočené fazole. 
          Zalijeme horkou vodou a vývarem a vaříme do změknutí cca 15-20 minut. 
          Polévku vypneme, dochutíme prolisovaným česnekem, majoránkou a solí. 
          Na talíři můžeme ještě dozdobit něčím zeleným.

          * Hanka Zemanová v originálním receptu doporučuje část polévky rozmixovat, aby měla krémovitější konzistenci a z ingrediencí používá ještě řasu wakame a umeocet. Nám polévka chutnala takto.