pondělí 4. května 2020

Hruškový jáhelník s proteinem



         Karanténa má jednu výhodu, donutila mě vrátit se do kuchyně a začít zase vařit a péct.
Stále mě to baví a kluci vypadají taky nadšení, že nejsou na snídani pořád jen vločky. :)
         Dnes jsme měli jáhelník, který jsem upgradovala z původního receptu na blogu.

kulatá forma 22cm
8-12 porcí

200g jáhel
600ml mléka
3 vejce
60g vanilkového proteinu
2 KL mleté skořice
2 PL erytritolu či jiného sypkého sladidla
2 hrušky
špetka soli

          Jáhly spaříme horkou vodou, propláchneme a uvaříme v mléce doměkka. Je to trochu otravné, jelikož je musíte hlídat a občas zamíchat, aby se nepřipálily, a určitě by bylo jednodušší uvařit je ve vodě třeba v rýžovaru, ale věřte, že takto docílíte lepší chuti.
A zase tak dlouho to netrvá. Mléko by se mělo všechno vsáknout a spolu s jáhly vytvořit kašovitou konzistenci. Pokud mléko dojde dřív, než jsou jáhly měkké, přidejte další, popř. použijte vodu. Nebo můžete nechat jáhly dojít v teple na vypnutém vařiči pod pokličkou.
          Do vychladlé kaše zamíchejte pečlivě žloutky, oloupané a nahrubo nastrouhané hrušky, protein se skořicí a nakonec sníh z bílků. Ten vyšlehejte spolu se sladidlem do tuha. 
          Dno formy vyložte pečícím papírem, boky namažte máslem a naneste těsto. Povrch uhlaďte.
          Pekla jsem na 160 stupňů na horkovzduch 50 minut (kontrolujte špejlí).
          Jáhelník nechte pár minut vychladnout, poté uvolněte boky od formy a překlopte dnem vzhůru na servírovací talíř. Můžete ho konzumovat teplý nebo jako my studený.
          Děti si ho ještě pocákaly domácím karamelem, mně by se k němu líbil přeliv z povidlí.

*        Pokud nemáte hrušky, nezoufejte. Nahraďte jablky, nebo rozinkami či sušenými švestkami, meruňkami... Nebo prostě úplně ovoce vynechte.