pátek 1. května 2020

Ovesné karbanátky



        Recept jsem dostala od mojí kamarádky Monči K. Měl u nás doma úspěch, a proto jsem si ho dovolila upravit i do vegan verze. A ta dnes také u kluků prošla.


20 ks

300g jemných ovesných vloček
300ml-350ml vody (nebo rostlin.mléka)
2 mrkve
1 velká cibule
5 stroužků česneku
2 PL oleje + na smažení
1 PL kečupu
3 PL sojové omáčky
sůl, pepř, petrželka
strouhanka na obalení

      Vločky nasypeme do mísy a zalijeme vlažnou vodou (nebo mlékem). Necháme asi 30 minut stát.
      Mezitím si na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek a jemně strouhanou mrkev, přidáme kečup a jednu lžíci sojové omáčky, promícháme a odstavíme.
      Zeleninovou směs smícháme s vločkami, zbytkem sojové omáčky, solí, pepřem a zelenou petrželkou.
      Vznikne lepivá směs, ze které tvoříme vlhkýma rukama placičky. Obalíme je ve strouhance a smažíme z obou stran na oleji dozlatova (karbanátky můžete péct i v troubě, u nás vítězí smažená verze).
       Jako příloha se hodí brambory na jakýkoliv způsob nebo zeleninový salát.
       Pokud se náhodou nesní celá várka, využiji na miniburgery. :)