Domácí rohlíčky s pomazánkou z kořenové zeleniny
Už jste si zkusili upéct vlastní pečivo? Zkuste tyhle rohlíčky, už nebudete chtít jiné.
Domácí rohlíčky
čas:cca 80-100min
porce: cca 12ks podle velikosti
500g
hladké mouky
1 kostka droždí
250ml vlažné vody
10g soli
5g cukru
koření na posypání
olej na pomazání
1 kostka droždí
250ml vlažné vody
10g soli
5g cukru
koření na posypání
olej na pomazání
Mouku vsypeme do mísy a vytvoříme důlek, do kterého
nalijeme trochu vlažné vody, rozdrobíme kvasnice a přidáme cukr. Lehce promícháme
vidličkou a necháme vzejít kvásek (cca 15min). Poté přidáme sůl a vodu a
vypracujeme tužší těsto. Necháme 30min kynout. Těsto rozdělíme na poloviny a z
každé vyválíme kolečko, které rozkrájíme na 8 trojúhelníků. Každý trojúhelník
srolujeme od báze ke špičce do rohlíku. Rohlíčky skládáme na plech s pečícím
papírem a necháme ještě 20min kynout.
Mezitím
si nahřejeme troubu na 250 stupňů. Rohlíčky potřeme vodou nebo olejem a posypeme
třeba kmínem nebo sezamem. Troubu zapáříme rozstřikovačem nebo jen ručně
nakropením vodou. Vložíme rohlíky a pečeme 10-15min.
Pomazánka z kořenové
zeleniny
čas:10min
porce:4-6
porce:4-6
1
petržel
2 mrkve
kousek celeru (velikost asi 5x5cm)
80g másla
5PL hustého jogurtu
sůl, popř. bílý pepř
trochu citrónové šťávy (nemusí být, záleží na kyselosti jogurtu)
2 mrkve
kousek celeru (velikost asi 5x5cm)
80g másla
5PL hustého jogurtu
sůl, popř. bílý pepř
trochu citrónové šťávy (nemusí být, záleží na kyselosti jogurtu)
Zeleninu nastrouháme najemno, změklé máslo utřeme s
jogurtem a se solí, vše smícháme a popř. dochutíme citrónovou šťávou.
*Pro
dospělé lze přidat 1PL majonézy.