úterý 8. března 2016

Krémové ovesné mléko



                     Na rostlinná mléka jsem měla spadeno už delší dobu, protože jejich cena v obchodě je šílená. Po dlouhém studování jsem zjistila, že výroba mléka má pár zásadních pravidel, ale pak si každý stejně upraví poměry a dochucení podle sebe. 
                     První pokus o konopné mléko podle receptu z internetu se sice vyvedl, ale mléko nikomu nechutnalo. A tak jsem zkusila ovesné mléko, které se má nejvíce chuťově blížit kravskému. Popravdě sklenici k snídani si nedám, ale do kávy, musli nebo na vaření je perfektní.


cca 1,25l
20min+12hod namáčení

250g jemně mletých ovesných vloček 
30g rozinek
1,5l vody

         Vločky spolu s rozinkami namočíme na 12hod do 1 litru vody. V téže vodě směs krátce rozmixujeme, přilijeme 500ml vody a znovu mixujeme asi 5min. Tekutinu přecedíme přes hustý cedník a poté ještě přes plátýnko nebo plenu. Vzniklé mléko má konzistenci smetany. Dle chuti můžeme naředit vodou, přisladit apod. Skladujeme v uzavřené láhvi v lednici. Trvanlivost zhruba 14 dní.