Kefírové cupcakes s malinovým mascarpone
Blížila se oslava narozenin mojí babičky. Už více jak deset let připravuji na tuto akci menu pro rodinu. A už docházejí nápady.
Nedávno jsem si koupila novou zdobící špičku, takže cupcaky byly jasná volba. Ale jaké?
Zalistovala jsem svým receptářem po babičkách a tetičkách a nakonec vybrala těsto z Míša řezů od tety, samozřejmě v mojí upravené verzi. No a co jiného ke kakaovému těstu než pikantní maliny zjemněné mascarpone.
24ks
60min
2
hrnky špaldové mouky
1
hrnek kokosového cukru
1,5
hrnku kefíru (nebo podmáslí)
0,5
hrnku oleje
2PL
kakaa
1KL
sody
1
vejce
250g malin
60g datlového sirupu
2PL vody
250g mascarpone
200ml 40% smetany na šlehání
1-2PL agáve sirupu
Z mouky, cukru, sody, oleje, kefíru, kakaa a vejce si připravíme těsto, kterým plníme muffinové košíčky a pečeme při 180 stupních asi 15 min (zda je těsto hotové, zjistíme špejlovým testem).
Maliny spolu s datlovým sirupem a vodou povaříme asi 10 minut, poté propasírujeme, vrátíme zpět na plotnu a zredukujeme asi na 1/3 objemu, až nám vznikne hodně husté pyré (cca 3PL).
Vychladlé cupcaky zdobíme malinovým mascarpone, které si připravíme vyšleháním mascarpone, šlehačky a agáve sirupu spolu s malinovým pyré.