pátek 27. května 2016

Hráškové rizoto s rybími kousky a parmazánem




         Nedávno padla hláška, že rýže a ryba nejdou dohromady. Když opominu naprosto jedinečnou chuť sushi, tak tohle rizoto tento mýtus jistě spolehlivě vyvrátí.


3 porce
90 minut

360g filetu pstruha lososovitého bez kůže
200g kulatozrnné rýže natural
200g hrášku
60g cibule
2 velké stroužky česneku
50g parmazánu + na ozdobu
20g másla + 1PL na rybu
2PL řepkového oleje
cca 1,5l vývaru
1/2 citronu
tymián
růžová sůl

        Na oleji zpěníme nadrobno sekanou cibuli a česnek, přisypeme rýži a krátce orestujeme. Zalijeme trochou vývaru, aby byla rýže jen lehce ponořená, a pomalu dusíme za občasného míchání a postupného dolévání vývaru.
        Hrášek uvaříme v osolené vodě doměkka. Třetinu odložíme bokem a zbytek rozmixujeme na husté pyré.
        Jakmile je rýže měkká, necháme odpařit přebytečnou tekutinu, vmícháme hráškové pyré, máslo, strouhaný parmazán a celé kuličky hrášku.
        Sejmeme z plotny a necháme chvíli odpočinout, aby se sýr stačil rozpustit. Mezitím připravíme rybu. 
        Filet nakrájíme na kousky, zakapeme citronem, posypeme tymiánem, popř. osolíme a opečeme na pánvi na másle dozlatova.
        Rizoto servírujeme v hlubokém talíři s vidličkou a lžící.