Domácí balkánský sýr
na cca 350g sýru
2l plnotučného čerstvého mléka
80ml citrónové štávy nebo 50ml vinného octa
500ml syrovátky
75g růžové soli
Z mléka a syřidla (citrónová šťáva nebo ocet) vyrobíme čerstvý sýr (recept najdete také na blogu).
Tentokrát ale okapanou sýřeninu v plátýnku napěchujeme do obdélníkové formy, zatížíme a necháme lisovat v lednici 12 hodin.
Poté bloček naložíme do nálevu, který připravíme rozpuštěním soli v syrovátce (použijeme tu z přípravy čerstvého sýra).
Takto se sýr "marinuje", zraje a zároveň skladuje.
My konzumovali po dvou dnech a byl výborný.
* Pokud použijete jako syřidlo citrón, ucítíte trošku jeho chuť i v hotovém výrobku.
Inspirace zde:
https://conovehonakopci.cz/2010/04/domaci-syr-balkan/