pátek 10. června 2016

Pečené vepřové se smetanovou cuketou, 

batátové nočky



            Opět jsem na dietě, ale nebojte, doma rozhodně nestrádají. A já jen tiše závidím.


4 porce
60min (maso 3 hodiny)

750g vepřové kýty
růžová sůl
drcený kmín
sušený drcený česnek
sladká mletá paprika

20g másla
400g cukety
100-150ml smetany ke šlehání
1 velká hrst čerstvého oregana
růžová sůl
bílý pepř

450g batátů
cca 300g špaldové mouky
1PL oleje
růžová sůl
bílý pepř
sušený drcený česnek

          Maso očistíme, ze všech stran osolíme a posypeme paprikou, kmínem a česnekem. Vložíme do pekáče a podlijeme přibližně 1dcl vody. Přiklopíme a pečeme při 150 stupních 3 hodiny. 
          Podle potřeby podléváme a před koncem pečení odkryjeme, aby maso pěkně zčervenalo.
          Pokud máte problém se sušší kýtou, použijte plec.

          Batáty oloupeme a uvaříme na páře doměkka. Rozmačkáme a necháme zchladnout. Mezitím si dáme vařit vodu se solí. 
          Do vychladlých rozmačkaných batátů přimícháme sůl, pepř a česnek a postupně zapracováváme mouku, až vznikne nelepivé těsto. 
          Rozdělíme na 4 části a z každé vyválíme "hada" o průměru 2cm. Odkrajujeme nočky, které ihned vkládáme do vroucí vody. Po chvíli je ode dna odlepíme vidličkou. 
          Po vyplavání vaříme ještě 3-5 minut. V míse pokapeme olejem, aby se neslepily.
          (* z tohoto množství jsem jich měla 50ks)

          Cuketu nastrouháme i se slupkou a na másle restujeme. Osolíme, opepříme, přidáme oregano a dusíme 5-10 minut. Většinou není třeba podlévat, cuketa sama pustí šťávu.
          Nakonec přilijeme smetanu, vše rozmixujeme a už jen krátce prohřejeme.

          Dobrou chuť.