úterý 19. července 2016

Rajčatová polévka 



                  To se mi tak jednou sešlo hodně rajčat a začala rychle měknout. A protože teď často večeříme polévky a nic jiného v lednici po spotřebování nevolalo, vařila se snad (nejen u dětí) nejoblíbenější polévka-rajská.

4 porce
40 minut


3 velké mrkve
1 cibule
500g rajčat
1 malý rajčatový protlak
1PL oleje
3 bobkové listy
6 kuliček nového koření
1 tyčinka skořice
med, agáve sirup či jiné sladidlo
pár kapek citrónové šťávy
růžová sůl
cca 1l vývaru nebo vody

rýžové kapání:
3 vejce
cca 6PL vrchovatých rýžové mouky
růžová sůl

           Na oleji zpěníme očištěnou a posekanou cibuli, přidáme na menší kousky pokrájenou mrkev, protlak a krátce zarestujeme. 
           Nasypeme pokrájená rajčata a zalijeme vývarem. 
           Do sítka či mulu vložíme skořici, bobkový list a nové koření a ponoříme do polévky. Vaříme do změknutí zeleniny.            Poté vyjmeme koření, vše rozmixujeme ponorným mixérem, dochutíme solí, citrónovou šťávou a sladidlem, popř. naředíme. 
           Do polévky přidávám většinou i nějakou zavářku, např. tarhoňu, rýži nebo rýžové kapání, které připravím smícháním vajec, soli a rýžové mouky (mělo by vzniknout husté těstíčko) a poté "kapu" do vroucí polévky. Po vyplavání jsou "kapánky" hotové do 2 minut.