Polentový jablečný koláč
Poslední dobou nemám čas a ani nějak chuť něco vymýšlet. Ale taky mě nebaví pořád dokola zajeté recepty. Takže když Barča (máma v kuchyni) postla svůj pařížský flan s jablky, neodolala jsem a upekla ho ve verzi s javorovým sirupem na dnešní oslavu jmenin Ondráška. A zmizel doslova během pár vteřin. Děkujeme za super rychlý, levný a bezlepkový recept, navíc ze surovin, které jsou doma snad vždy.
8 porcí
60 minut
4 sladká jablka
30g másla
130g polenty
400ml mléka (klidně rostlinného)
6PL javorového sirupu (nebo dle chuti)
3 vejce
Oloupaná jablka nakrájejte na půlměsíčky o tloušťce asi 1cm a na másle nechte zezlátnout.
Vejce vyšlehejte se sirupem a poté přidejte mléko a polentu. Vznikne hodně řídká směs, ale nebojte se toho. Formu o průměru 18cm vymažte (já dala na dno pečící papír a pak celý vnitřek vystříkala olejem na pečení ve spreji) a vložte do ní opečená jablka.
Naposledy promíchejte "těsto" a vlijte jej na jablka. Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů dozlatova (mně to trvalo zhruba 45 minut, doporučuji pod formu dát plech, kdyby těsto začalo protékat).
Po vychladnutí vyklopte koláč na talíř a servírujte. Kdo má rád hodně sladké, může ještě porci pokapat sirupem.
* Originální recept zde:
http://mamavkuchyni.cz/parizsky-flan-s-jablky/