středa 30. listopadu 2016

Polentový jablečný koláč



                    Poslední dobou nemám čas a ani nějak chuť něco vymýšlet. Ale taky mě nebaví pořád dokola zajeté recepty. Takže když Barča (máma v kuchyni) postla svůj pařížský flan s jablky, neodolala jsem a upekla ho ve verzi s javorovým sirupem na dnešní oslavu jmenin Ondráška. A zmizel doslova během pár vteřin. Děkujeme za super rychlý, levný a bezlepkový recept, navíc ze surovin, které jsou doma snad vždy.


8 porcí
60 minut

4 sladká jablka
30g másla
130g polenty
400ml mléka (klidně rostlinného)
6PL javorového sirupu (nebo dle chuti)
3 vejce

           Oloupaná jablka nakrájejte na půlměsíčky o tloušťce asi 1cm a na másle nechte zezlátnout. 
           Vejce vyšlehejte se sirupem a poté přidejte mléko a polentu. Vznikne hodně řídká směs, ale nebojte se toho.                      Formu o průměru 18cm vymažte (já dala na dno pečící papír a pak celý vnitřek vystříkala olejem na pečení ve spreji) a vložte do ní opečená jablka. 
           Naposledy promíchejte "těsto" a vlijte jej na jablka.                    Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů dozlatova (mně to trvalo zhruba 45 minut, doporučuji pod formu dát plech, kdyby těsto začalo protékat). 
           Po vychladnutí vyklopte koláč na talíř a servírujte. Kdo má rád hodně sladké, může ještě porci pokapat sirupem.

                   * Originální recept zde:
                       http://mamavkuchyni.cz/parizsky-flan-s-jablky/