pátek 11. listopadu 2016

Jitrocelový sirup



                Je tu podzim a s ním období nachlazení a kašle. U nás s nástupem do školky tuplem. A protože jsme v létě nezaháleli, máme domácí medicínu hotovou. A já si při každé lžičce vzpomenu na dětství a na babičku, po které jsem žebrala "eště jednu"...


            Návod na domácí jitrocelový sirup vhodný zvláště při vlhkém hlenovitém kašli je jednoduchý. 
            Je třeba natrhat co nejmladší lístky jitrocele (ty nejméně vzrostlé). Nejlépe ze zahrádky, nebo tam, kde víte, že není blízko silnice či venčící oblast pejsků. 
            * Někde jsem četla, že jitrocel se trhá max. do sv. Jiří.
            Lístky operte ve studené vodě a poté pěchujte do šroubovací zavařovací sklenice vždy na prst silnou vrstvu jitrocele a krupicového cukru (já použila třtinový). Začíná se cukrem. 
            Zavíčkujte a dejte na sluníčko (třeba na parapet, na balkon). Ve sklenici začne vznikat černá tekutina, občas můžete protřepat. 
            Za cca měsíc máte hotovo (dle počasí). 
            Vymačkejte, co se dá, a přes plátýnko přeceďte. Já mám z jedné sedmičkové sklenice 250ml sirupu. 
            Skladujte v lednici. 
            Doporučuje se brát 1 polévková lžíce jako prevence, při vlhkém kašli poté coby expektorans 3x denně 1PL.