Strašidelné dobroty
Matýsek má dnes ve školce halloween. A co by to bylo za párty bez pořádně strašidelného občerstvení. A tak jsme koukli na internetu na nějaké obrázky, náš dvouapůlleťák si vybral, co spolu upečeme, a celé včerejší odpoledne jsme se bavili. Na slané netopýry jsem se inspirovala krekry Hanky Zemanové. Useknuté prsty jsou podle osvědčeného receptu Katky Cvrkalové na jogurtové tyčky a Maty je udělal úplně sám. :)
Tvarohové bábovičky ála dýně
12ks
30 minut
2 vejce
100g třtinového cukru
100g másla
140g tvarohu ve vaničce
130g bezlepkové mouky
1KL citrónové šťávy
1/2 prášku do pečiva
1 balíček oranžové potravinářské barvy (5g)
12 minipiškotů
hnědý pendrek (sehnala jsem ovocný v Lidlu)
hořká vysokoprocentní čokoláda
Žloutky ušleháme s cukrem do pěny, přidáme změklé máslo a tvaroh a opět řádně promixujeme.
V citrónové šťávě rozpustíme 1/2 sáčku barviva a vmícháme do těsta.
Nakonec přisypeme mouku smíchanou s práškem do pečiva a do vzniklé hmoty už jen opatrně ručně zapracujeme tuhý sníh z bílků, který jsme před šleháním obarvili zbytkem barviva.
Silikonové bábovkové formičky plníme do 3/4 objemu a pečeme při 200 stupních cca 10 minut.
Po vychladnutí bábovky vyklopíme, konec otvoru ucpeme minipiškotem, naaranžujeme kousek pendreku jako stopku a zafixujeme ho nalitím rozpuštěné tmavé čokolády (já měla zbytek ganache polevy z muffinů, takže jsem použila tu).
Pavoučkovy čokomuffiny
12ks
30 minut
2 vejce
170ml jogurtového mléka (nebo kefíru, podmáslí)
50ml řepkového oleje
4PL javorového sirupu
130g rýžové mouky
1 vrchovatá PL kakaa
1/2 prášku do pečiva
100g hořké vysokoprocentní čokolády
120ml smetany ke šlehání
bílková poleva
Vyšleháme vejce se sirupem, olejem a jogurtovým mlékem a poté přisypeme mouku prosátou s kakaem. Hmotu necháme 20 minut odpočívat a poté do ní přimícháme kypřící prášek.
Plníme papírové košíčky vložené do muffinové formy a pečeme při 200 stupních asi 10 minut.
Vychladlé muffiny zdobíme čokoládovou ganache polevou a pavučinou z bílkové polevy.
Ganache polevu připravíme tak, že nalámanou čokoládu přelijeme vroucí smetanou a rozmícháme dohladka.
Slaní netopýři s černým sezamem a lněným semínkem
36ks
80 minut
130g pšeničné chlebové mouky
130g špaldové mouky
100g změklého másla
2PL olivového oleje
100ml studené vody
2KL růžové soli
1 hrst černého sezamu
1 hrst lněného semínka
Z uvedených ingrediencí vypracujeme těsto, které necháme 30 minut odpočinout v lednici a poté ho vyválíme na tloušťku přibližně 5mm a vykrajujeme libovolné tvary.
Pečeme při 160 stupních 20-30 minut dozlatova. Před sejmutím z plechu necháme zchladnout.
Useknuté prsty
1 plech
40 minut
100g změklého másla
100g jemně strouhaného eidamu
200g špaldové mouky
2 vrchovaté PL jogurtu
(růžová sůl-dle slanosti sýra)
celé loupané mandle
Ze surovin vypracujeme vláčné těsto.
Rozdělíme si ho na menší kuličky, které vyválíme na proužky o tloušťce a délce prstu. Na jeden konec vmáčkneme mandli a nožem naznačíme po celé délce vrásky na kůži.
Pečeme při 180 stupních zhruba 15-20 minut.