Zase trochu jiná dýňová polévka
V pondělí z červené čočky, v úterý kulajda, ve středu gulášová, dnes dýňová a zítra u babičky máme slíbenou její úžasnou kvasnicovou. A co večeříte na podzim Vy?
8 porcí
30 minut
1 cibule
1 mrkev
1 petržel
1/4 menší bulvy celeru
1 dýně hokaido dione (450g)
1 rajský protlak
200ml sladké smetany
3 bobkové listy
8 kuliček nového koření
3PL řepkového oleje
růžová himalájská sůl
mletý pepř
Na oleji osmahneme očištěnou a na kousky posekanou cibuli, mrkev, petržel a celer.
Přidáme protlak a krátce dohromady orestujeme.
Do hrnce přihodíme oloupanou a pokrájenou dýni, zalijeme vodou, aby byla zelenina sotva ponořená, vložíme koření v sítku a vaříme doměkka zhruba 15-20 minut. V Vyjmeme sítko s kořením, zeleninu rozmixujeme dohladka, zjemníme smetanou a dochutíme solí a pepřem. Hustotu polévky si upravíme dle libosti přidáním vody.